X
 
 

Предвижда ли се промяна в нощния транспорт в София?

1116 0
Предвижда ли се промяна в нощния транспорт в София?
Снимка: Магдалена Панчева/Видяно в София
Към момента не предвиждаме промяна в нощния транспорт. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след среща със синдикатите във връзка със заплатите на шофьорите от градския транспорт, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"По отношение на нощния транспорт не сме постигнали съгласие със синдикатите. Въвеждането на нощния транспорт беше стъпка към подобряването на условията в града. Факт е, че разходите са много, но предстои тепърва да мислим. Ще продължим да разсъждаваме по тази тема, към момента не предвиждаме някаква промяна", обясни Фандъкова.

КНСБ иска поне 10% ежегоден ръст на заплатите в столичния транспорт

Ще настояваме в следващите три години възнагражденията на всички служители от системата на градския транспорт да нарастват с по десет п...

Тя посочи, че за 5 години е постигнат изключително сериозен напредък по отношение на модернизацията на градския транспорт. "Много средства са вложени - и от Европа, и от Общината. В момента недостигът в електро- и автотранспорта е по над 100 водачи във всяко едно от дружествата – т.е. над 200 души. В системата на "Метрополитен" няма недостиг, служителите там не полагат извънреден труд", обясни Фандъкова.

Кметът на София коментира и търга за къщата на Яворов, като посочи, че се търсят варианти Общината да придобие сградата. "Нашата стратегия е успешна. Все още проучваме въпроса", обясни тя. По думите ѝ все още не е ясно обаче дали Общината ще участва в следващия търг.

Стана ясно и че ще бъде внесено предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година. 

Кметът на София посочи, че има напредък и по отношение на социално-битовите условия на служителите в столичния градски транспорт – депата, спирките, сервизните помещения и др. "За мен е важно ние да работим последователно, както го правим, за да може професията на водачите да бъде привлекателна. Сериозен е ангажиментът на общината", обясни тя. "Постигнахме споразумение, че аз и зам.-кметът Барбалов поемаме ангажимент да внесем в общината тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите в столичния транспорт с 10% годишно", обясни тя.

СОС спря строеж в "Младост 1", Фандъкова иска конкретни предложения как да се спре презастрояването

Столичният общински съвет (СОС) отмени решение 886, с което беше одобрен план да се построи 12-етажен хотел и жилищна сграда при блок 7...

Припомняме, че заплатите на шофьорите в градския транспорт в София бяха увеличени два пъти през 2019 г. - през февруари и април. С промените основната заплата в бранша стана 1150 лв., а средната брутна – 1800 лв. Има и предвиден бонус от 100 лв. за добре свършена работа. Целта на мерките е да се облекчат условията за работа на шофьорите в градския транспорт и да се намали извънредният труд. До промени в заплащането се стигна, след като водачите алармираха Столична община за тежките условия, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)
Убити полицаи и голям пожар в Хонолулу (ВИДЕО)

Двама полицаи са били убити при изпълнение на служебния си дълг на остров Оаху, Хонолулу, съобщават CNN и The New York Times. По неофициална информация,...