Проект за висока сграда на бул. "България" мина през общинските комисии

10506
Проект за висока сграда на бул. "България" мина през общинските комисии
Снимка: Pixabay

Комисията по градоустройство в Столичния общински съвет (СОС) даде разрешение на проект за строителство на небостъргач до бул. "България". Припомняме, че преди това същата комисия отхвърли два пъти същия проект. Съмненията тогава бяха дали теренът попада в зона, в която няма ограничение на височината на застрояване, и какво влияние ще окаже на трафика.

Разликата в гласуването днес направи общинският съветник Стефан Марков (Реформаторски блок), който подкрепи проекта, като на предишното заседание на комисията се въздържа. Положителни становища за проекта дадоха още комисиите по екология, транспорт и икономика.

Така с 6 гласа "за" - четирима съветници от ГЕРБ, Стефан Марков и Борислав Бориславов (Реформаторски блок), два "против" и един "въздържал се" - Борис Цветков (БСП), проектът за сградата ще бъде гласуван на утрешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

Битката на "Стрелбище": Колосален небостъргач още не може да има, метрото и подпочвена вода могат да спасят живописна градинка

Небостъргач от 43 етажа при кръстовището на столичните булеварди "България" и "Петко Тодоров" едва ли ще има, а със сигурност в момента...

Теренът, на който ще бъде построена сградата, се намира на ъгъла между ул. "Борово" и бул. "България". Достъпът на автомобили до нея ще се осигури с локално платно, което тепърва трябва да бъде изградено от Столичната община. За целта част от терена трябва да бъде отчуждена. Главният архитект на София Здравко Здравков каза, че инвеститорът ще дари част от парцела си безвъзмездно. Той обаче не отговори на въпрос на Николай Веселинов от гражданското сдружение "Граждани за София" дали това обещание е написано в някой от документите за проекта.

По план готвената сграда е 80 метра, съобщи общинският съветник Войслав Тодоров във Facebook профила си преди време. Цялата застроена площ трябва е над 140 000 кв.м. на терен под 8 дка.

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София