Прокуратурата пое случая с натровените деца в Правец

3303
Прокуратурата пое случая с натровените деца в Правец
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Районна прокуратура - Ботевград е разпоредила извършване на проверка с оглед данни за престъпление по чл. 350, ал.1 от НК – за изготвяне или предлагане на храни и напитки, предназначени за общо ползване в нарушение на хигиенните и здравословни изисквания. Става въпрос за случая, при който 36 деца се отзоваха в болница заради натравяне с храна.

Прокуратурата е разпоредила изземване на проби от продукти и храни, консумирани на 21 март в училищния стол на Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец, Софийска област, при ТУ София, както и от двата търговски обекта, намиращи се в района на учебното заведение. Иззети са документи за произхода на храните. Снемат се обяснения от служители в обектите, както и от пострадалите деца. Предстои изготвяне и представяне на резултатите от микробиологичните изследвания на взетите проби.

Десет души са с хранително натравяне, трима от тях със салмонела в Хасково

10 души са с хранително натравяне, след като празнували в хасковски ресторант на булевард „Раковски“. Трима са потърсили л...

Паралелно с това Окръжна прокуратура-София продължава проверката, указана от Върховна административна прокуратура за установяване на нарушения по Закона за храните и свързаните с него подзаконови актове в училища и детски заведения. По преценка на Окръжна прокуратура - София проверката е разширена със засягане и на търговски обекти, намиращи се в близост до училищата, които са около 800 на брой на територията на Софийска област.

Общо 36 деца с хранително натравяне са приети в болници в София тази нощ. Децата са на възраст между 11 и 14 години и са от различни краища на България, но учели в училище в Правец. Яли са кренвирши и пилешки пържоли, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на информация от лечебните заведения, приели децата.

Предстои да се установи коя точно храна е причинила натравянето. Към момента няма информация и за това къде точно децата са консумирали опасните храни - дали в учебно заведение или на купон. Нито един от хоспитализираните деца не е в тежко състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София