Прокуратурата поиска пред съда кметът на Ботевград да сдаде поста

7526
Прокуратурата поиска пред съда кметът на Ботевград да сдаде поста
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура - София установи, че са налице основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Община Ботевград – Георги Георгиев, съобщиха от прокуратурата.

При извършена справка в "Регистър БУЛСТАТ" и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георги Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество – "Керам -97" ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011г., а и до момента той не е подавал молба, респективно няма решение на Общото събрание на дружеството за изключването му като управител и съдружник.

Кметът на Ботевград: Никога не са ми слагани белезници

Никога не са ми слагани белезници. Вчера ми беше връчено прокурорско постановление да се явя в Окръжна прокуратура в 10 часа, даже хапн...

Съгласно чл. 41 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на Общината.

След като на 5-ти юни тази година прокуратурата е поискала от ОИК-Ботевград да отзове Георгиев, на 26-ти юни ОИК е отказала. Това е основание за държавното обвинение да обжалва пред Административен съд-София.

През юни кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура. Това се случи във връзка със снемане на обяснения по прокурорска проверка.

На 12 май Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ прекрати членството на Георгиев в партията. Това стана, след като Бойко Борисов обяви, че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори. В края на месец март Окръжната прокуратура в София се самосезира след отворено писмо на група граждани и общественици в Ботевград за корупционния модел в града. В отворено писмо до всички власти у нас ботевградчани съобщиха за редица проблеми в управлението на общината с надежда най-после държавата да предприеме адекватни действия по многобройните жалби и сигнали относно начина, по който се управлява Ботевград. Те алармираха за нередности и при стопанисването на общинското имущество, и неговото разграбване, и др. "В община Ботевград законът не е инструмент на правото, а субект, от плът и кръв, със собствено име и точна дефиниция, ясно изразена с думите "Законът в Ботевград – това съм АЗ", се казва в отвореното писмо.

Кметът на Ботевград не е задържан, а принудително отведен за обяснения

Кметът на Община Ботевград не е задържан от прокуратурата и не е с постановена мярка за неотклонение „Задържане под стража&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София