Проведе се финалът на състезателната част на хакатона „Отвъд границите: Разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“

2102
 Проведе се финалът на състезателната част на хакатона „Отвъд границите: Разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“
Снимка: Асоциация за развитие на София

На 8 юни 2023г. се проведе финалът на състезателната част на хакатона „Отвъд границите: разбиване на стереотипи, изграждане на мостове“, който се осъществява по проект „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София” и бе финансиран от ВКБООН, агенцията за бежанците на ООН, и организиран от Асоциация за развитие на София.

4 отбора, записали се за състезанието, се включиха във финала, който се проведе в SofiаLab, и представиха своите проекти пред жури. Тяхното предизвикателство беше да създадат онлайн кампания, която се противопоставя на използването на дискриминиращ език и враждебно отношение към бежанци и мигранти.

Те бяха оценени от екпертно жури, включващо Борис Чеширков от ВКБООН, Деница Лозанова от Асоциация за развитие на София, медийният екперт Поли Захариева, журналистът Надя Обретенова и Сара АлКаф, интериорен архитект и член на Бежански консултативен съвет.

Отбор “Магьосници за един по-добър свят“ представиха своя проект „Единни в многообразието“, който включва заснемането на видеоматериал с деца бежанци и мигранти и отбелязването на различни дати (Международен ден за защита на децата, жертви на агресия и Международен ден на бажанците) чрез редица мероприятия и посещения.

Отбор Pupe6 от своя страна запознаха журито със своята идея за онлайн платформата Connectify, която има за цел да свърже деца бежанци с организации, доброволци и компании в България, като им предостави възможността да се развиват и преустановят в нова среда.

От тимa под надслов „Граждани на единен свят“ разказаха за проекта „Обединен свят отвъд граници”, в рамките на който ще организират фотоизложба, организация на различни събития, както и социален експеримент, свързан с изграждането на връзки между хората, независимо от техния етнос или националност.

Отбор Fight Club EG споделиха своята идея за кампанията „Зад завесата“.

След оценка от страна на журито за победител бе избран отбор „Граждани на единен свят“, които получиха награда от 3 000 лв. за реализирането на тяхната идея.

Те бяха последвани от Fight Club EG, “Магьосници за един по-добър свят“ и Pupe6, които извоюваха съответно второто, третото и четвъртото място в състезанието и също получиха парични награди, с които също да изведат своите концепции в реалност.

През следващите две седмици всички отбори ще имат за цел да реализират своите проекти, като на 23 юни ще се състои представянето на резултатите, както и ефектите от вече създадените кампании в засегнатите общности.

Хакатонът се осъществява по проект „Подкрепа за развитието на политики за интеграция и услуги за бежанци в София” и е финансиран от ВКБООН, агенцията за бежанците на ООН, и организиран от Асоциация за развитие на София.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София