Районен кмет спря изпълнението на Програма „Европа“ на Столична община

2275
Районен кмет спря изпълнението на Програма „Европа“ на Столична община
Снимка: БГНЕС

44 проекта на граждански организации в столицата няма да могат да бъдат реализирани

Одобрените тази година проекти по Програма „Европа“ няма да могат да се реализират поради внесена жалба в съда от кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова, срещу решение на Столичния общински съвет (№ 321 от 10.06.2021) относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г. Жалбата е подадена в последния възможен ден, спира изпълнението на решението, а одобрените кандидати не могат да бъдат финансирани.

А1 и Столична община реализираха проект за мониторинг и оптимизация на водопотреблението чрез IoT решение

Високотехнологично решение на А1 помага на Столична община да елиминира излишния разход на вода в авто- и електротранспорта на София. С...

„За града ни това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от КОВИД-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други.

В средносрочен план, спирането на Програмата носи негативи за всички софиянци, които традиционно се ползват от резултатите по проектите и работата на организациите в София. Една страница бланкетна жалба спира изпълнението на доказала се и спечелила огромно и институционално и обществено доверие през последните 13 годините Програма. Програма, подкрепяща инициативи на гражданското общество и даваща възможност на местната власт и неправителствения сектор заедно да реализират важни за града проекти, чрез финансиране от Столична община по предварително одобрени от Столичния общински съвет приоритети. Жалбата представлява лист хартия, на който са преписани законовите основания в Административнопроцесуалния кодекс за оспорване на административен акт - неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона, като е добавено за разнообразие „противоречие с основополагащи принципни свръх повелителни правни норми.“ - коментира председателят на Програмния съвет на Програма „Европа“ Екатерина Йорданова.

От 13 години Програма „Европа“ на Столична община насърчава реализацията на качествени проекти от неправителствени организации, следвайки принципите на равнопоставеност на кандидатите, обективност, прозрачност и конкурсно начало. Проектите на организациите отговарят на одобрени от Столичния общински съвет приоритети, които са важни за развитието на столицата. През последните години по нея са реализирани 386 проекта, от подадени 1 055 проектни предложения на обща стойност 4,56 млн.лв. И тази година Програма „Европа“ продължава да е много актуална за съвместната работа между местната власт и гражданския сектор и интересът от неправителствените организации е висок. За 2021 г. са получени с 41% повече проектни предложения спрямо 2020 и 2019 г.

 

В Столична община фирми могат да регистрират за ваксинация служителите си

От утре, 5-ти юли, Столична община ще приема заявки от фирми, предприятия, бизнес-центрове, в които има поне 50 служители, които желаят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com