Ръст на постъпилите дела и липса на подходящи условия на труд в АССГ: Отчете председателят

817
Ръст на постъпилите дела и липса на подходящи условия на труд в АССГ: Отчете председателят
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Административен съд София-град продължава да бъде един от най-натоварените административни съдилища в страната. През отчетната 2023 година продължи да е налице съществена разлика между натовареността на АССГ с оглед правната и фактическа сложност на делата и тази на другите административни съдилища, съобщават от пресцентъра на АССГ. Отчетен е ръст с близо 13% на новообразуваните дела за 2023г. 

Съдиите от софийския административен съд са свършили 12 803 дела за 2023г., което е с 286 повече от тези в предходния период. За периода са постъпили 12 550 дела, като за сравнение с предходната година те са 11 998. Средномесечната натовареност за 2023 г. на един съдия е 17.22 дела.

“Независимо от тежките битови условия за работа, съдът функционира пълноценно, успява да гарантира бързо, компетентно и прозрачно правораздаване, продължава утвърждаването си като независим и модерно организиран орган на съдебната власт, прилагащ най-добрите европейски практики и стандарти в правораздаването”, казва по време на отчетното събрание председателят на АССГ Добромир Андреев.

Още: С тълкувателно решение на ВКС: Лихварството вече не е престъпление

Средномесечна натовареност

Средномесечната натовареност за 2023 г. на един съдия, при щат от 84 съдии и на база общо дела за разглеждане за 12 месеца, е 17.22 дела. За сравнение през 2022 г. тя е била 17.40 дела, а през 2021 – 20.66 дела. Общият брой на делата за разглеждане, в които са включени новообразуваните дела, висящи дела и върнатите за продължаване на съдопроизводствените действия от предходната година, през 2023г. в АССГ е 17 361, като свършените дела спрямо общия брой за разглеждане са 73.75%.

През изминалия отчетен период продължават затрудненията при работата с вещи лица, вече не само в сектора медицински експертизи. Пропуските в нормативната уредба продължава да допринася за усложненията при назначаване, изготвяне, приемане и заплащане на експертизите, както и тяхната оценка. Освен това новопостъпили дела през 2023г. са повече от броя на работните дни през годината, без да се вземат предвид полагаемите им се дни платен годишен отпуск, както и дните, в които съдиите заседават с първоинстанционни и касационни дела, дните на дежурство и времето, необходимо за обработване на доклада, пишат от пресцентъра.

Още: Сарафов издаде заповед да се ускори работата по неприключили дела

Липса на подходящи условия на труд

Председателят на АССГ Добромир Андреев подчертава, че все по-осезаема е липсата на подходящи и дори елементарни условия за труд, които препятстват обезпечаването на правораздавателния процес. Най-сериозна пречка пред нормалното функциониране на съда си остава сградният проблем. „Екипността, уникалният дух, който битува в АССГ, в състава на съдиите и съдебните служители, както и техният професионализъм са основните причини, поради които успяваме да приключим съдебните производства в разумни срокове и да отговаряме на високите обществените очаквания за качествено правораздаване”, допълва Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София