С 1,6 млрд. лв. бюджет през 2019 г. София продължава ремонтите в града

6827
С 1,6 млрд. лв. бюджет през 2019 г. София продължава ремонтите в града
Снимка: БГНЕС

Днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова и заместниците ѝ представиха официално проекта за бюджет на Столична община за 2019 г., заедно с отчет за направеното през 2018 г.

Заявените цели на Столична община за 2019 година изглеждат по следния начин:

Предстои най-мащабната модернизация на подземния и наземен градски транспорт от десетилетия.

"Догодина метрото на София ще бъде 48 км. Само преди 10 години беше 10 км. Това е резултат, който не идва даром. Осигуреното съфинансиране от общинския бюджет за тези 12 км, които строим сега, е 248 млн. лв. и защитени средства от ОП „Транспорт“ са 774 млн. лв.

90% от автобусите на София догодина ще са нови и с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6. Преди 10-ина година средната възраст на автобусите беше 20 години, през 2019 г. ще е под 6 г. Разширяването на мрежата на метрото и по-удобен и комфортен градски транспорт е наша водеща задача в мерките за по-чист въздух", казват от Столична община. 

"Възстановяването на големите паркове на София и изграждането на нови е наша цел в последните 10 г. През 2019 г. ще завършим първия етап на Западен парк и ще изградим първия публичен аквапарк в новия парк "Възраждане". Третата ни ключова задача за следващата година е цялостната реконструкция на улици и булеварди, като за поредна година осигуряваме финансово фокуса върху кварталите.

Целта, която си поставихме – да няма чакащи деца за детски градини – реално ще бъде изпълнена със строителството на заложените в бюджет 2019 г. 15 нови сгради. Това е рекорден брой нови сгради, с чието завършване ще осигурим места за всички деца над 3 годишна възраст. Догодина ще завършим първата цялостна модернизация на 13 училища и 13 детски градини със средства по ОПРР. В районите „Илинден“, „Надежда“, „Красна поляна“, „Връбница“ – ние в действителност преизграждаме 26 училища и детски градини.

Метрото и модерния градски транспорт, цялостните ремонти на улици и булеварди, възстановяването на парковете и изграждането на нови, строителството на детски градини и училища – това са ключовите приоритети, които променят качеството на живот. Благодарение на това, че години наред си вършим работата целенасочено, вече може да се усети от хората мащаба на направеното. За мен като кмет е важно, че това се констатира и от водещите международни институти, в чийто класации София все по-често влиза на челни места", посочват от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова. 

"В последното изследване на "Файненшъл Таймс", което следи преките чуждестранни инвестиции, София е сред най-атрактивните локации за международни инвестиции в следващите 2 години. В класацията "Европейски градове и региони на бъдещето - 2018/2019 г." София е на второ място в категорията "големи градове на бъдещето" по критерия ефективност на разходите.

Показателни за развитието на града е това, че компании като „Файненшъл таймс“ и „Кока кола“ избраха София да своите развойни и технологични офиси.

Без да вдигаме данъците от 2012 г. до 2017 г., сме събрали почти 184 млн. лв. повече собствени приходи. От една страна това, се дължи на икономическия растеж и бизнес-развитието на града, от друга – на по-добрата събираемост", смятат общинските власти.

"И тази година не залагаме увеличение на данъците извън променените от Народното събрание. Нашето предложение е СОС да приемете минималните прагове и за автомобилите и за имоти в курортни селища, които не са основно жилище, за които има законови промени. Преди няколко дни по наше искане Информационно обслужване разработи калкулатор, които позволява на всеки собственик на автомобил сам да пресметне размера на данъка си", коментират още от "Московска" 33.

Става ясно, че проектобюджетът на Столичната община за 2019 г. е 1,623 млрд. лв. Капиталовата програма е над 551 млн. лв. От тях 58% са средства от европейските програми.

"Общо в транспорт и транспортна инфраструктура инвестираме 447.9 млн. лв. през 2019 г.

306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък от третата линия на метрото (от бул. „Владимир Вазов, през Орлов мост, центъра, „Красно село“, „Овча купел“ до Околовръстния път при Горна Баня).

47,5 млн. лв. за изграждане и ремонт на основни улици и булеварди – в тях влизат 15 големи обекта - разширението на бул. „Филип Кутев“, последният участък от бул. „Монтевидео“ при новата метростанция, южното платно на бул. „Тодор Каблешков“ (от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“), пробива на бул. „Петър Дертлиев“, Източната тангента от бул. „Ботевградско шосе“ до Северна скоростна тангента, както и локална улична мрежа, която обслужва тангентата, бул. „Първа българска армия“, бул. „Президент Линкълн“, ул. „Народно хоро“ в район „Овча купел“, ул. „Житница“, реконструкция на бул. „Скобелев и транспортния тунел на НДК, основен ремонт на ул. „Кукуш“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Коперник“, ул. „Атанас Узунов“ и основен ремонт на зоните на централна градска част.

38 млн. лв. за ремонт и поддръжка на улици на територията на цялата община.

София – евростолица на спорта с престижен приз от БТС

Фондация „София – европейска столица на спорта“ бе отличена със специален приз по време на връчването на годишните на...

4,5 млн. лв. инвестираме в изграждане на улично осветление.

Догодина ще пуснем и изцяло новото тролейбусно трасе от кв. „Манастирски ливади“ до „Люлин“.

17,6 млн. лв. ще инвестираме в основния ремонт на две ключови трамвайни трасета – по бул. „Цар Борис III“ и по ул. „Каменоделска“.

С 32,8 млн. лв. закупуваме 13 нови нископодови трамвая.

Отделно заедно с общинското дружество „Столичен автотранспорт“ инвестираме около 100 млн. лв. в нови автобуси", казват от администрацията на кмета.

Президентът сезира Конституционния съд за част от държавния бюджет

Държавният глава Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) за разпоредби от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 ...

"В чистота и възстановяване и поддържане на паркове, градски градини и междублокови пространства отделяме 167 млн. лв. 129.2 млн. лв. е бюджета за чистота - с 6 млн. лв. повече от миналата година, които ще насочим към повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. От тях 8,6 млн. лв. са за поддръжка на зелените площи.

В инвестиционната програма залагаме 17,7 млн. лв. за рекултивиране на старите сметища в кв. „Суходол“, в с. Долни Богров и за депо „Садината“.

Предвиждаме закупуване на мобилна автоматична станция за измерване на качеството на атмосферния въздух. Ще стартираме и с изграждането на мрежа от 22 сензора, които ще могат да се следят в реално време и ще допълнят информацията от Националната система за контрол качеството на атмосферния въздух.

17,9 млн. лв. инвестираме във възстановяване на паркове - продължаваме ремонтът на Западен парк, както и нови алеи и облагородяване на Южен парк, Северен парк, Борисова градина и парк „Заимов“. От тях 4,5 млн. лв. ще инвестираме във възстановяване на детски площадки.

Отделно 10 млн. лв. ще инвестира общинското дружество „Софийски имоти“ в разширението на парк „Възраждане“ и изграждане на първия аквапрак. 693 хил. лв. инвестираме в продължаващата реконструкция на зоологическата градина", изчисляват от Столична община.

Окончателно: Парламентът прие бюджета за 2019 година

Парламентът прие бюджета на държавата за 2019 година, предаде БГНЕС. "Законът за държавния бюджет предвижда една прогноза за следващата...

Става ясно, че за екипа на Йорданка Фандъкова постоянен приоритет в последните години е образованието със заложени общо 71,2 млн. лв. за 2019 г.

"18,8 млн. лв. сме отделили за изграждане на 15 нови детски градини и цялостни реконструкции с разширения на стари. Започваме строителство на нови детски градини в „Манастирски ливади“, район „Триадица“, във кв. „Кръстова вада“ район „Лозенец“, в кв. „Курило“, Нови Искър, 2 сгради в район „Студентски“, в район „Овча купел“ и в кв. „Горна Баня“, в район „Подуяне“. Реконструкции и разширения на детски градини заедно с изграждане на физкултурни салони сме планирали районите „Искър“, „Красно село“, в кв. „Павлово“ и кв. „Княжево“ – в район „Витоша“, в „Люлин“ и „Изгрев“.

9,5 млн. лв. инвестираме в изграждане на нови пристройки и физкултурни салони на 12 училища. Продължаваме разширението на Първа английска гимназия. Изграждаме нови сгради с класни стаи към 63 ОУ в кв. „Требич“ и 28СУ в „Красна поляна“. Нови физкултурни салони ще имат 7 училища – 37 СУ в „Люлин“, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. „Симеоново“, 175 ОУ в с Мрамор и 100-но СУ в район „Сердика“, 30 СУ във „Възраждане“ и Първа английска гимназия. 79 СУ в „Люлин“ и 74 градина в „Подуяне“ – ще въведем мерки за енергийна ефективност, а професионалната хранително-вкусова гимназия в район „Илинден“ ще бъде основно ремонтирана.

42,1 млн. лв. инвестираме в основен ремонт и енергийна ефективност на 26 училища и детски градини в районите „Красна поляна“, „Надежда“, „Връбница“, „Илинден“ и Френската гимназия", уточняват още общинските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София