С диги или препятствия ще борят наводненията в метрото?

7667
С диги или препятствия ще борят наводненията в метрото?
Снимка: Actualno. com/Тодор Маргаритов

Две метростанции - на НДК и на България, в София вече имат с едно стъпало повече. Целта му е да предотвратява наводненията в подстъпите към подземната железница.

При последните наводения, особено метростанцията на НДК, която е и една от първите, сдобила се с новите съоръжения, пострада най-силно.

Третата метролиния тръгва следващата седмица

Третият лъч на метрото ще бъде официално открит следващата седмица. В момента по линията се движат влакове за тест, очаква се софиянци ...

Стъпалата обаче - определени като "диги" от Метрополитена, приличат повече на "препятствия". Сигнал за това подадоха от "Спаси София".

Това решение можеше да бъде заобиколено с далеч по-интелигентни, измислени в света от повече от 100 години. Например - линейни отводнители. Да, от Метрополитен с право казват, че канализацията в София няма достатъчен капацитет, но това е отново общински проблем, а не на гражданите. Смятаме, че със съоръжението се нарушава достъпната градска среда. Така коментитра общинският съветник Борис Бонев проблема пред BTV.

Според тях, най-голям е проблемът при подстъпите към метрото, където има ескалатори, защото те са пригодени за хора с увреждания и целта им е без нито една бариера или препядствие пътуващият да стигне до крайната точка на пътуването си. Нещо, което с тези стъпала се възпрепятства.

Още по-голям проблем е според "Спаси София", че няма и визия за справяне с отводняването, защото метростанцията на България е новоизградена и дори още не е пусната в експлоатация.

Пускат първите 8 км от третата линия на метрото до края на август

От няколко дни вече започна работа държавната приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на първия участък от третата линия на мет...

Можеше и да е по-лошо, коментира общинският съветник Иван Таков, да направят подпорна стена с бутиков хотел, например. Проблемът се решава по два начина - структурни и неструктурни. "Това е структурно решение. Неструктурните са по-добри и по-евтини - с по-широки линейни отводнители. Но това трябва да се мисли предварително. Виждате Западният парк няма да заработи 2 години, защото при проектирането Столична община е пропуснала, че от там минава един магистрален водопровод. Тук виждаме нещо подобно в по-малки мащаби."

"Това няма да остане в този вид. Ще бъде продължено като рампа от страната на тротоара. Стъпало ще има само за тези, които излизат от метрото. Да по-лесно е да монтираме два или три линейни отводнителя, но при интензивните дъждове пред 2019 и 2020г. обратно в каналите се връща водата от отводнителите и се качва по стълбите. Малко високо е тук отвън, защото следващите дни ще бъде направена рампа.. До два дни ще бъде довършено съоръжението, обеща инж. Иван Джоргов - заместник-директор на "Метрополитен".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София