Скандал в Ботевград - общински съветници изнесоха кирливите ризи на кмета

26349
Скандал в Ботевград - общински съветници изнесоха кирливите ризи на кмета
Снимка: БГНЕС

Искаме да подчертаем изрично, че не се появяваме пред медиите заради предстоящия местен вот. Това заяви общинският съветник от Ботевград Иван Гавалюгов (ПП „Общество за Нова България), който е един от подписалите отворено писмо за „корупционния и аморален начин на управление” на Ботевград.

В пресклуба на БТА Гавалюгов и други съветници и граждани представиха своята позиция за управлението на Ботевград и корупционните практики, които са подписали отвореното писмо. Самият Гавалюгов изрази надежда, че главният прокурор Сотир Цацаров, премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, към които е адресирано писмото, ще вземат отношение и ще накажат виновните. Не е само до кмета - става въпрос за длъжностни лица и те трябва да си поемат отговорността, посочи Гавалюгов.

Дузина общински съветници в Ботевград поискаха държавна намеса заради корупция

Отворено писмо срещу „скандално корупционния модел” на управление на Община Ботевград изпратиха жители на града, сред които...

Обществените поръчки в Ботевград

Според общинският съветник на БСП Христо Якимов на първо място като корупционна практика в общината са обществените поръчки. Възлагат се дейности без да има процедура – най-крещящият пример е сметосъбирането и сметоизвозването, заяви Якимов. Тази дейност четири поредни години се възлага директно по решение на Общинския съвет, на дружество с капитал 2 лева, посочи Якимов.

Червеният общински съветник посочи и друга практика – делят се обществени поръчки на части, за да могат да бъдат заобиколени законови норми. За пример Якимов посочи реконструкцията на централната част на града – провеждат се две процедури с пряко договоряне, на практика с едно и също лице, твърди той.

Христо Якимов цитира и данни, че обществени поръчки, предимно във ВиК сектора, се вземат от фирми, чиито собственици са близки приятели на кмета на града Георги Георгиев. За пример се посочи фирма на г-н Марин Захариев - "Цеки Захариев и сие". Други фирми пък са на действащи общински съветници, включително на сегашния председател на Общинския съвет Йорданка Лалчева-Кръстева.

Всичките данни, които изнесе Якимов, са по доклади на Сметната палата и НАП.

Питейната вода в Ботевград не е пречиствана от години?

Питейната вода в Ботевград може би не се пречиства от години. Това скандално разкритие направи изпълнителният директор на "Напоителни с...

Регионално депо за отпадъци

Проектът за регионално депо в землището на село Трудовец, община Ботевград е криминален, даде пример Кольо Колев, председател на гражданско сдружение „За чиста природа”. По думите му за проекта е трябвало да се подготвят документи от МЗХ, МОСВ и здравното министерство. Поискахме да разберем от МЗХ дали площта от 230 декара, където трябва да бъде депото, е с променени функции и как са променени. МЗХ ни върна писмо, в което се подчертава, че само 12 декара са с променено предназначение, посочи Колев. На всичкото отгоре в решението на Общинския съвет на Ботевград се посочват 259 декара, каза Колев. А депото вече е факт от две години и половина, добави той.

Колев представи и позицията на здравното министерство за депото, изразена от РИОКОЗ. В нея се казва, че проектът за депото не може да се приеме от Експертен съвет на РИОКОЗ. А от МОСВ посочва, че Подробният устройствен план (ПУП) не е съгласуван по закон, заяви Колев. Причината – заповедта за ПУП трябва да е на областния управител, а не на кмета, каквото всъщност е положението, добави Колев. И в крайна сметка излиза, че това си е чисто сметище – не знам как е влязло въобще в експлоатация, защото „За чиста природа” и до днес няма документацията за ОВОС на депото, възмути се Колев. Той посочи и, че Община Ботевград е наказана от съда заради липса на информация за депото, но това не променя нещата и не се знае има ли хидро-геоложки проект за депото.

Колев добави още, че за регионалното депо за отпадъци не са отпускани евросредства, както по принцип се правят такива проекти. Откъде тогава са парите, попита той. И обвини кметът Георги Георгиев, че със свои фирми узаконява сеч на дървесина, за да си докарва пари за избори.

Личността на кмета

Убитият ботевградски бизнесмен се занимавал с незаконна сеч?

Жителите на село Литаково, в което убитият ботевградски бизнесмен Семко Семков е развивал бизнеса си с дърводобив, заявиха, че той се е...

Към обвинението се включи и художникът Володя Казаков, бивш председател на Общинския съвет в Ботевград (2003-2007 година). Той заяви, че девизът на „един човек с миши очички” (бел. ред. – кметът Георги Георгиев) е „краде, но и съграждава”. Такъв човек може да управлява само в страх и няма да остане в историята, смята Казаков. И в знак на протест се отказа от грамота, връчена му от Георги Георгиев за принос към Ботевград.

Думите на Казаков бяха подкрепени и от действащия общински съветник Филип Филипов. Той заяви, че кметът Георгиев си е позволявал обиди на заседания на Общинския съвет, а самият съвет изпълнявал само функция на присъствие пред кмета. По думите на Филипов кметът директно е нареждал спорни гласувания, за които юристи са казвали, че може да има проблеми. Гласувайте, пък да се съдим, казвал Георгиев според Филипов. В Ботевград 15 от 29 съветници са на ГЕРБ, а самият Георгиев е кандидат на ГЕРБ. Като нарушение на кмета, Филипов посочи отклоняването на средства от такса „смет”. За извозването на отпадъците на Ботевград се избира фирма с неясни критерии, продължи той.

Кой е Георги Георгиев - той е бащата на бившия депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев. Даниел Георгиев стана популярен, когато се заигра с „България без цензура” и беше изгонен от ГЕРБ. Георги Георгиев спечели последните местни избори в Ботевград като кандидат на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София