Собственикът на "Къщата на ягодите" защити позицията си в официално изявление

12464
Собственикът на "Къщата на ягодите" защити позицията си в официално изявление

Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев, който е собственик на къщата на ул. Сан Стефано 6, известна като "Къщата с ягодите", излезе с официална позиция във връзка с инвестиционния проект за къщата и общественото внимание върху него.

Той заяви, че неговата единствената цел е сградата, която е паметник на софийската архитектура, да бъде "съхранен в оригиналния си вид", но "къщата има тежки конструктивни проблеми". "Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда", казва Златев в официалната си позиция.

Георги Кадиев: Нямам намерение да цепя гласове

Нямам намерение да цепя гласове, да взимам от БСП и да давам на някой друг. Това заяви в предаването „Лице в лице” по bTV к...

Днес десетки столичани излязоха на протест, за да изразят своята позиция за запазване на културното наследство и облика на "Къщата на ягодите". Министерството на културата съобщи, че все още не е взимало решение по инвестиционния проект за къщата на ул. Сан Стефано. Министерството ще се съобрази със становищата на всички компетентни институции и експертни оценки по този въпрос, съобщиха от там.

Actualno.com публикува позицията на Златев без редакция и съкращения:

"По повод безпрецедентния шум, повдигнат през последните предизборни дни около Къщата с ягодите, която имам честта да притежавам, бих искал да заявя следното:

От момента, в който преди 3 години придобих собствеността върху къщата на “Сан Стефано” 6, до днес, единствената ми цел е била този прекрасен паметник на софийската архитектура да бъде съхранен в оригиналния си вид, да възстанови изцяло своя блясък и да продължи още десетилетия да изпълнява функцията си на фамилна сграда. За изпълнението на тази задача бе привлечен екип от отлични специалисти в областта на архитектурата и строителството, който да прецени най-добрите начини за това.

Вандалски посегателства върху историческото наследство на Асеновград

Вандали посегнаха върху историческото наследство на Асеновград, съобщи кореспондентът на Actualno.com от населеното място. Днес, по вр...

От самото начало на процеса инвестиционният проект се е движил винаги неотменно според законовите и нормативни изисквания - във всяка процедура, по всяка стъпка, през всички инстанции. Досега са направени няколко отделни експертизи на текущото състояние на сградата. Всяка от тях е стигнала до едно и също заключение: че къщата има тежки конструктивни проблеми, дължащи се както на материалите, използвани при нейното строителство през 30-те години, така и на неадекватни ремонтни и строителни дейности, извършени от предишни нейни собственици през 90-те години. Искам изрично да отбележа, че тези неадекватни намеси – включително етажни достроявания и пристройки - са ставали с разрешението на бившия Институт по паметниците на културата, който очевидно тогава не е отдавал особено внимание на запазването на автентичността на това архитектурно бижу.

Понастоящем единствената инстанция, или по-скоро част от нея, която не приема заключенията на направените досега експертизи, са няколко експерти от наследника на въпросния институт – НИНКН. Поради това бе направена още една независима експертиза, чиито заключения са били представени пред Експертния съвет към Министерството на културата и която е потвърдила изводите на предишните. Дори и след нея неназовани експерти от НИНКН продължават да твърдят, че има други начини за разрешаване на конструктивните проблеми, без обаче да посочват какви, нито да гарантират с името, авторитета и подписа си, че въпреки мнението на пет екипа от специалисти-инженери и строители, къщата е достатъчно конструктивно стабилна.

Проектантският екип и аз, като инвеститор, сме изпълнили абсолютно всички препоръки от различните инстанции по проблема, как сградата да запази автентичния си архитектурен вид, като в същото време да отговаря на съвременните норми и изисквания за жилищна сграда. Ние обаче няма как да се съобразим с несъществуващи предписания, колкото и намеци за други, корупционни пътища за решение да ни бъдат отправени, колкото и протести да бъдат организирани и колкото и да бъде експлоатирана предизборно темата. Като инвеститор заявявам, че всяко конкретно и обосновано предписание на НИНКН за изпълними мерки по решаване на конструктивните проблеми на Къщата с ягодите ще бъде взето предвид."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com