София с 12 нови метростанции до 2019 г.

1206
София с 12 нови метростанции до 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви в ефира на БНТ, че днес трябва да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за нови четири станции в посока "Овча купел" до "Горна баня", чието строителство да завърши през 2019 година. "Така ще имаме 12 нови станции", каза Фандъкова.

"Даже до края на годината очаквам да започне изпълнението на станцията на бул. "Владимир Вазов", която всъщност е дванайстата. Освен тези седем, които в момента се строят, да имаме още пет, които да започнат да се строят. Имаме осигуреното финансиране и през 2019 г. ще имаме поне 12 км ново метро, 12 метростанции. Разбира се нови метро влакове със съвременно оборудване, климатизирани. Въпросът с климатиците седи на нашето внимание много остро, защото си даваме сметка, че това създава удобството при пътуването с градски транспорт. От 52 влака, само 4 са без климатици", каза Йорданка Фандъкова.

Московски: До края на юли ще се пусне още една метростанция

Още една метростанция и 1,3 км нови метролинии ще бъдат пуснати в експлоатация до края на месец юли. Това каза министърът на транспор...

Тя заяви, че до края на юли очаква да пристигнат пет нови трамваи с климатици и първите 70 от новите 110 автобуса за градски транспорт. Преди няколко дни е пристигнал първият от новите трамваи, а до края на юли се очакват пет нови трамваи с климатици. До края на месеца ще пристигнат и първите 70 от новите 110 автобуса, а през август да дойдат останалите.

Окончателният анализ за първия месец на приходите от градския транспорт в София предстои да бъде представен от Центъра за градска мобилност, но по информация на Фандъкова пътниците са се ориентирали много бързо към картите за пътуване, с които пътуването е чувствително по-евтино, предаде Стандарт нюз.

"Само за времето от 1 юни досега са продадени около 30 000 нови карти за пътуване, което е колкото за пет месеца преди това. Чувствително се увеличи купуването на годишните карти, цената на които беше свалена от 500 лв на 365 лв. Така излиза едно левче на ден за цялата градска мрежа. За този период са продадени близо 5 хиляди годишни карти. Повиши се броят на закупените еднодневни карти, на цена от 4 лв. за ден за цялата градска мрежа и на тридневните, които са 10 лв. за три дни. Купуват се и картите за преференциално пътуване за ученици, пенсионери студенти, цената на които е под 50 стотинки, за някои под 20", каза още Фандъкова.

Според кмета на София броят на закупените билети е намалял, но целта е била хората да пътуват по-евтино с картите и в същото време да се инвестира в градския транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София