Софийският "градски номад" не разчита на помощ от държавата

5231
Софийският "градски номад" не разчита на помощ от държавата

Близо половината от софийските бездомни изкарват прехраната си чрез разделно събиране на отпадъци , показва пилотно проучване на техните нужди и нагласи, извършено от Сдружение “Градски номади” през май и юни 2015 г.

Други 28 % от бездомните намират временно препитание като общи работници, хигиенисти, охрана, а само един от петдестте интервюирани получава социална пенсия. Това сочат данните, обявени на пресконференция в БТА тази сутрин.

Двамата затрупани работници са в тежко състояние

Двамата работници, които пострадаха след тежък инцидент предизвикан от срутила се в района на "Цариградско шосе" платформа са в тежко с...

Проучването се състои от 50 дълбочинни интервюта с бездомни хора в широкия център на София и е първото по рода си за България. Съпровождано е от анкета за обществените нагласи спрямо тази група сред близо 700 респондента. И двете изследванията са част от пилотната фаза на проекта “Градски номади” и целят по -­ добро разбиране на бездомните и тяхното място в обществото. Едно от впечатляващите несъответствия между двете изследвания засяга най - наложителните нужди на бездомните хора: масово, те посочват конкретно работа и жилище като та кива, а само 4% искат помощ от държавата. Резултатите от публичната анкета сочат тъкмо обратното: близо 70% от запитаните смятат, че бездомните имат нужда предимно от социална помощ, организирана от държавата, а 8.2% и 6.2% респективно – от работа и жилище . Интересен е и фактът, че едва 16% от бездомните прибягват до просия, спрямо една трета според общественото мнение

Въпреки тезата, популяризирана чрез медиите през последите месеци, че бездомните принадлежат към организирани престъпни групи, които разб иват цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци, едва 3.5% от респондентите на публичната анкета се съгласяват с това мнение. Бездомните хора, от друга страна, споделят, че най -­ доходоносно е събирането и връщането на бирени бутилки от градинките, както предаването за рециклиране на картон от металните контейнери за боклук и около търговски обекти. Обнадеждаващо е също, че над 60% от запитаните са помагали на бездомни хора самостоятелно или чрез неправителствени организации. Този висок процент е отразен и в отговорите на интервюираните бездомни: 34% от тях разчитат предимно на помощ от случайни хора, 20% – на помощ от НПО, и други 34% – на семейство и познати.

На база на пилотните изследвания Сдружение “Градски номади” ще разработи качествени и количествени изследвания на бездомните на национално ниво, за които ще се търси съдействието на университети, НПО и държавни институции. Чрез тези проувания, “Градски номади” ще търси решение на два от най -­ сериозните проблеми на тази уязвима група: липсата на данни за броя им и недостатъчното разбиране от страна на обществото , а оттам и на държавата.

Крайната цел на сдружението е трайно подобрение на качеството на живот на бездомните у нас, като предложи нова стратегия за преброяването им и по -­ ефективни соц иални политики, съобразени с техните нужди и нагласи. От средата на септември, “Градски номади” започва и набиране на средства и доброволци за изграждането на мобилни бани, перални и микро - къщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предпр иятие, което да предлага работа и преквалификация на бездомни хора.

Строителна платформа се срути върху хора на бул. "Цариградско шосе"

Строителна платформа се срути върху двама души на булевард „Цариградско шосе”. Инцидентът е станал в близост до сградата н...

Екипът на “Градски номади” изразява благодарност към Фондация “Мисия без граници”, Сдружение “Каритас България” , “Си -­ Ви - Ес България” и Timeheroes за съдействието при пилотните изследвания. Първата фаза на проекта “Градски номади”, към която принадлежат тези изследвания, бе финансирана в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 -­ 2014 г. чрез конкурса “Направи си сам” на Екологично сдружение "За Земята".

"Градски номади" е сдружение в обществена полза и дългосрочен граждански проект, койтo цели да подобри условията на живот и работа на бездомните хора в България. Залага на алтернативни решения и grassroots подход “от долу нагоре”, за да осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото. Основните дейности на “Градски номади” са изграждането на мобилна инфраструктура, предлагаща подслон и санитарни условия; създаването на социално предприятие, осигуряващо работа и развитие на нови умения; качествени и количествени изследвания , с цел изграждане на стратегия за преброяване на бездомните; и създаване на мрежа от организации, подпомагащи бездомните и тези в риск от бездомност. Инициатори на проекта са Миа Агова, Йоана Богданова и Елеонор Генова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София