X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

СОС гласува политиките за управление на 56-те дружества на Столична община

1257
СОС гласува политиките за управление на 56-те дружества на Столична община
Снимка: БГНЕС
Две комисии на СОС одобриха доклада за приемане на Политика за участието на Столична община в публичните предприятия. Във вторник положително становище даде комисията по финанси, а днес предложението бе одобрено и на заседание на Постоянната комисия по икономика и собственост към СОС.

Законът за публичните предприятия и Правилникът към него налагат прозрачно и адекватно управление, както и строг контрол на изпълнение на поставените цели на публичните предприятия, съобразени с държавното и общинско участие в собствеността.

"Професионално управлeние, инвестиции в нови активи, и разнообразни услуги, непрекъснато подобряване на качеството са основни фактори за успешно развитие", бяха аргументите на председателя на комисията по Икономика и собственост към СОС Николай Стойнев.

"Приемаме нова политика за управление на общинските дружества, с ясни цели и конкретни мерки за по-доброто им управление", коментира председателят на комисията по Финанси и бюджет Георги Георгиев.

Именно затова е наложително приемането на политиките на Столична община, още повече, че съвсем скоро ще бъдат пуснати процедурите за избор на ръководства на три публични предприятия – транспортни дружества на Столична община. На миналата сесия на СОС на 12 ноември т. г., бяха одобрени 14 критериите за избор на директор и членове на управителното тяло на Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт и Центъра за градска мобилност.

Преди отварянето на процедурата трябва да е ясна и политиката на Столична община относно управлението на тези дружества.

Предстои СОС да попълни до провеждане на конкурс и съвета на директорите на Метрополитен.

Столична община си поставя 7 цели във функционирането на публичните предприятия. Това са по-ефективно и прозрачно управление, повишаване на приходите, подобряване на състоянието на дружествата, обвързване на управлението с приоритетите на Столична община, повишаване на контрола върху дейността им, устойчиво развитие и подобряване на услугите за гражданите.

Справка:

В общинската икономика функционират 56 търговски дружества със 100 % участие на Столична община в капитала. От тях 38 са лечебни заведения - 11 болници и 27 за доболнична помощ, включително 22 ДКЦ-та. Другите търговски дружества, извън здравната система, са 18.

Към 31.12.2019 г. собственият капитал на търговските дружества със сто процента общинско участие в капитала е в размер на 815 894 711,16 лв., и спрямо 31.12.2018 г. – 754 482 426,18 лв., като инвестицията на Столична община за 2019 г. е нараснала с 61 412

За 2019 г. положителен финансов резултат отчитат 44 търговски дружества с общинско участие в капитала от общо 56. Общата реализирана печалба за 2019 г. за търговските дружества, отчели положителен финансов резултат, е 17 495 хил. лв. и сравнена с 2018 г., е увеличена с 6 115 хил. лв.

Реализираните приходи за отчетния период от всички търговски дружества, със 100% капитал на Столична община, са в размер на 1 229 245 хил. лв., като също отчитат ръст от 254 056 хил. лв. спрямо предходната година, или 26,05%.

Средносписъчният брой на работните места - 13 993, наети по трудов договор лица през 2019 г. в търговските дружества с едноличен собственик на капитала Столична община.

Професионално управление, инвестиции в нови активи, и разнообразни услуги, непрекъснато подобряване на качеството са основни фактори за успешно развитие на публичните предприятия на Столична община.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално