Стара сграда да бъде превърната в училище планират в Божурище

7412
Стара сграда да бъде превърната в училище планират в Божурище
Снимка: Община Божурище

Докладна записка за разделяне на голям имот в парк „Орлите“, в който има стара сграда с огромен терен, на два урегулирани поземлени имота, внася на следващото заседание кметът на Божурище Георги Димов.

Идеята му е да подготви в рамките на една година проектна документация и да превърне сградата в начално училище, в което да се преместят учениците от начален етап на СУ „Летец Христо Топракчиев“. Сегашното училище пък ще бъде превърнато в детска градина, каквото е било първоначалното му предназначение.

Имотът е с площ  9805 кв. метра, заедно с построената в него масивна триетажна сграда и сутерен с обща застроена площ от 471 кв.м.

Кметът на Божурище: Днес също ни е нужно обединение!

Честит ден на независимостта, българи! Датата 22 септември 1908 година, завинаги остава в родната ни история, като един от моментите,...

Теренът зад училището се ползва от сдружение „За децата – 2017“, което изпълнява проект за младежи с увреждания „Център за защитена заетост за младежи“.

„На тях сега им изтича договорът. Разбирането, което сме постигнали с тях, е да им отдадем мазето отново. Сега зад тази сграда има декари, на които те отглеждат домати, краставици и др. зеленчуци. Общината ще си вземе трите етажа в старата сграда. Ще направим основен ремонт на сградата и на двора пред нея, където ще обособим и паркоместа. Тогава ще преместим децата от началното училище в тази сграда. А училището, което ще се освободи, ще го преустроим за детска градина“, обясни градоначалникът.

По думите му сградата е конструктивно здрава. Предвижда се пълна подмяна на покрива, дограма, врати, подове, електро, ВиК, изолации, оборудване и обновено дворно пространство.

Две села в община Божурище ще имат нови детски площадки и спортни съоръжения (СНИМКИ)

Жителите на селата Гурмазово и Росоман в община Божурище скоро ще имат на разположение нови детски и спортни площадки. Новината съобщи ...

„Възможно е с 2 млн. лева от бюджета да изпълним всички тези дейности. Средствата за целта ще заложим в началото на 2023 г., защото в рамките на година имаме подготвителни процедури за строеж, в това число проектиране. Сега подготвяме първата стъпка – с разрешение на Общинския съвет да обособим два урегулирани поземлени имота. Втората стъпка е да отредим мазето и терена зад сградата да остане за сдружението и започваме съответната подготовка на строителната документация“, допълни Димов. 

По думите му тази стара сграда е изключително подходяща за училище. Създадена била навремето за училище в  полза на военните. Има 16 класни стаи, четири учителски кабинета и три гаража с тенденция всичко това да бъде пригодено към нуждите на бъдещето поколение учащи - с новаторски техники и кабинети.

„Изключително важно е тази стъпка да бъде направена. Факт е, че имаме все повече деца на територията на общината, а с тази тенденция трябва да мислим за разширяване на базата, която да предложим и обособим за обучение. Вдъхновен съм и окрилен от тази мечта“, казва кметът.

Той посочи, че работи в пълен синхрон с управителя на Сдружението Милена Боева и директора на СУ „Летец Христо Топракчиев“ Мая Карамфилова. Благодари за подкрепата на Милена Боев, Мая Карамфилова и всички общински съветници, които ще застанат зад идеята, която за Димов „е каузата на нашето бъдеще“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com