Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София

2122
Стартира подписка за референдум относно завода за изгаряне на отпадъци в София
Снимка: БГНЕС

Местен референдум за завода за изгаряне на отпадъци и производство на електроенергия от това поискаха от "Демократична България".

Основните причини за искането - опасността от увеличение на вредни вещества и фини прахови частици във въздуха и дългът от 130 млн. лева, които ще трябва да поемат плащащите местните си данъци в София.

Подготви ли Столичният общински съвет почвата за бъдещ бум на астматични заболявания?

Третата компонента на отдавна оспорвания и в съда завод за изгаряне на отпадъци – заради липсата на ОВОС, която трябва да бъде из...

"Демократична България" започна да събира подписи относно проекта "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък" от днес, 8 май. Инициативата се казва "За чиста София без изгаряне на отпадъци". Подписи за референдум се събират в пунктовете пред Народния театър "Иван Вазов" и метростанциите "Сердика" и СУ "Св. Климент Охридски" от 8 май, в часовия диапазон от 18:00 до 20:00 часа.

"Изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град", коментират демократите.

От "Демократична България" казват, че според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците. Същевременно проектът е икономически неизгоден, ще "налее" средства в "Топлофикация София" ЕАД - дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти.

Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци", учредена от Демократична България, дава възможност на всички софиянци, загрижени за своето и на децата си здраве и за смисленото и прозрачно изразходване на общинския бюджет, да се се обърнат към Столичния общински съвет със следните искания:

Стартира делото срещу завода за боклук в София

Днес, 9-ти март, от 14:30 часа в Административен съд София-град стартира делото, инициирано по жалба на жители на столичния район Серди...

1. Столичният общински съвет (СОС) да вземе решение за провеждане на референдум на основание чл. 17, ал. 2 от Закона за общинския дълг със следния въпрос: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на битови отпадъци, финансирана чрез поемане на общински дълг в размер на 130 млн. лева?".

2. СОС да приеме необходимите решения за привеждане на управлението на отпадъците в София в съответствие с политиките на Европейския съюз за постигане до 2030 г. на 65% рециклиране на битови отпадъци, 75% рециклиране на отпадъци от опаковки и до 10% депониране.

3. СОС да въведе задължително поименно гласуване на общинските съветници на заседанията на Столичния общински съвет.

Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, до три дни от постъпването на подписката председателят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, определя водеща комисия за нейното обсъждане и в срок до един месец насрочва заседание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси.

Заместник на столичния кмет Фандъкова подаде оставка

Един от заместниците на столичния кмет Йорданка Фандъкова подаде оставка. Зместник-кметът по екология Мария Бояджийска е поискала да б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София