Стефан Марков: Не планираме поскъпване на градския транспорт и данъците в София (ВИДЕО)

8309

На този етап, в тази криза, нямаме намерение да вдигаме цените на билетите за градски транспорт, нито данъците в София заради поскъпването на горивата и всички стоки. Това каза в Студио Actualno Стефан Марков, председател на столичната комисия по бюджет и финанси и общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова понесе много критики защото не е присъствала на общественото обсъждане на бюджета на София за тази година. Ето как Стефан Марков отговори на критиките:

„Всяка година се търсят различни критики, тази година опозицията явно няма какво друго да каже. Кметът беше изпратила целия си екип, като започнем от заместник-кмета по финанси г-н Барбалов, заместник-кмета по екология, целият екип беше там. Това са хората, които наистина могат и по ресори да вземат отношение. Освен целия екип като заместник-кметове, бяха и директорите на дирекции и почти цялата група на ГЕРБ-СДС. Аз бих върнал контравъпрос къде беше опозицията, защото не за първа година представителите на опозиционните партии в общинския съвет липсват или имат по един представител, който се появява за малко. Мисля, че на общественото обсъждане се получи една ползотворна около тричасова дискусия. “

За обвиненията на общинските съветници от БСП, че 10 дни са били недостатъчни, за да внесат свои предложения за бюджета, Стефан Марков каза, че всъщност дните от 9 до 24 март, когато ще е приемането в СОС са 15, а те би трябвало да са достатъчни за хора с опит от по няколко мандата като общински съветници. Освен това всяка група в СОС е имала среща със заместник-кмета по финанси, на която им е било разяснено какви са намеренията по бюдежта, така че да могат да се подготвят. „Ако за 15 дни те не могат да формулират мнение, силно се съмнявам, че ако удължим срока с 10-15 дни ще им бъде достатъчно. Просто ще си измислят друга причина да не подкрепят бюджета“.

Предвидените средства са в размер на 2 078 156 361 лева. Те ще бъдат инвестирани във всички стратегически проекти - метро, градски рингове, детски градини, зелен град.

Не можем да наречем проекта за бюджет на София рекорден, говорим за най-висок, но не и рекорден, както твърди опозицията, каза Стефан Марков. 53 млн. лв. от средствата, които се увеличават, са именно с увеличенията на учителските заплати, на социалните работници и работещите в здравеопазването. С почти 100 млн.лв. Повече са средствата от инвестиционни заеми, така че по същество в бюджета няма много разлики.

В бюджета за тази година се залагат 150 милиона собствени средства за финансиране на градския транспорт, отделно от тях – 130 милиона от продажбата на карти и билети, както и от приходи от платената зона.

За поредна година Столичната община не получава изравнителна субсидия, уточни той.

„Държавният бюджет доста се забави и сме в ситуацията да бързаме. Една трета от годината вече ще е минала.

От държавния бюджет поискахме 178 милиона лева, получихме само 15 млн. лв. Това не е подаяние, което София иска, тъй като софиянци внасяме почти 9 млрд.лв. в държавния бюджет и около 450 млн. лв. в общинския. Една двадесета от всички наши разходи към държавата и общината влиза в общината. Така че София просто иска полагаемото й се, когато става въпрос за криза. Заради пандемията пътникопотокът в градския транспорт намаля драстично, виждате какво се случва с цените на горивата. Разходите растат, така че беше най-нормално държавата да не проявява инат, а просто да върне дължимото на гражданите на София, тъй като ние не можем да спрем градския транспорт. Ние сме длъжни да продължим да го финансираме, да е редовен, но това ще е за сметка на нещо друго.“

На въпрос дали заради цените на горивата и недофинансирането на столичния транспорт, ще се увеличат цените на билетите, Стефан Марков отговори: „На този етап това не се планира, нито билети, нито данъци в тази криза не мисля, че е уместно. Така че не се планира. Всички функции, които сме предвидили, ще са със съответните приходи, които сме предвидили за годината“.

В инвестиционната програма на Столичната община най-голям процент е отделен за транспорт. 92 милиона се осигуряват за метрото по посока квартал Левски. Има готовност за начало на строителството и по метро отсечката към Слатина.

Вече две поредни години районни кметове връщат средства, което не е добре за жителите на тези райони, защото не се инвестира в кварталната инфраструктура.

17 детски ясли и градини са в строителство, а други 6 се завършват, предвидени са средства за ремонт на много училища, обясни той.

На въпрос как би определил бюджета с една дума, Стефан Марков каза „устойчив“. Защо, ще разберете от видеоматериала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София