Столична библиотека посреща 11 май с богата програма и безплатни читателски карти

2127
Столична библиотека посреща 11 май с богата програма и безплатни читателски карти
Снимка: БГНЕС

В деня на Светите братя Кирил и Методий и на професионалния празник на българските библиотекари - 11 май, най-голямата публична библиотека в страната Столична библиотека представя празнична програма „Съхраняваме и пренасяме българското слово през вековете“ и Ден на отворените врати.

В 12 часа известни поети и писатели, съпричастни към каузата на библиотеките, като Георги Константинов, Теодора Димова, Мирела Иванова, Деян Енев, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Виктория Бешлийска и Роман Кисьов ще отправят свои послания за книгите, четенето, библиотеките и библиотекарите. А емблематичният вокален ансамбъл „Елици“ към НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“ с ръководител Даниел Иванов ще изпълни автентични църковнославянски песнопения за читателите и посетителите на библиотеката и гостите на столицата.

Рекорден брой заети книги отчита Столична библиотека

Документалната изложба „Жажда за знание – поход към образование. Образът на българското училище - краят на XIX - началото на XX век” представя старопечатни учебни издания, сред които: „Начална граматика за изучение българский язик” (1870), „Писменница на славянскй-а язик” (1847) от Иван Момчилович, „Славянобългарское дереводство” (1835) от Неофит Бозвели, „Извод от физиката” (1849) от Найден Геров, „Начални алгебри-чески уроци” (1859) с превод от Х. Ваклидов, както и някои от първите периодични учебни издания – сп. „Ръководител на основното учение” (1874), „Наставник за учители и родители” (1880). „Народен учител” (1886) и др. От музейната колекция „Личната библиотека на д-р Константин Стоилов“ са показани „Законопроект за отваряне на висше училище в София” (1888), „Закон за висшето училище в София” (1896).

Посетителите ще могат да разгледат и тематични постери, посветени на празника на първоучителите - 11 май, на техните ученици и последователи.

Над 180 хил. са заетите книги за първите 5 месеца от годината в Столична библиотека

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Как...

В празничната програма са включени още: връчване на награди за най-активни участници в доброволческата кампания „Библиотекар за един ден“ и връчване на традиционните награди на Директора на Столична библиотека „Библиотекар на годината“

През целия ден за децата в Детския и Американския център и Тийн лабора-торията ще има интересни stem игри, арт ателиета, видеопрожекции, атрактивни занимания с ботове, 3D писалки и др.

Денят на отворените врати и инициативата „Библиотеката отвътре“ предла-га на посетителите не само да разгледат новите модерни читателски и библиотечни зони, но и уникалните музейни пространства на библиотеката с Личните колекции на Константин Стоилов и Симеон Радев, дарени на Столична библиотека.

За всички желаещи ще има безплатни читателски карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София