Столична община планира да хваща гратисчии в градския транспорт с нови технологии

11761
Столична община планира да хваща гратисчии в градския транспорт с нови технологии
Снимка: БГНЕС

С помощта на електроника проверяващите в градския транспорт в София ще могат да залавят и проверяват возещи се безплатно пътници с по-голяма ефективност. Това става ясно от обществена поръчка на стойност 2,2 млн. лева.

С поръчката в общо 206 превозни средства от градския транспорт в София - 126 автобуса и 80 нови тролейбуса, ще бъдат сложени сензори, с които да се броят пасажерите. Датчици ще помагат да се установи колко пътници без билет се возят в дадено превозно средство в реално време, твърди в. "Монитор". Информацията директно ще отива при проверяващите и те ще могат да взимат решения на момента. Така ако в тролей №1 има трима души без валидиран билет, но в следващия, който идва, те са 13, контрольорите ще могат да изберат в кой да се качат. Освен това по този начин ще има и пряк контрол и на проверяващите.

Фандъкова: Ако трябва да компенсираме хората за билета от 1.60, трябва да съкращаваме линии

Решението на Общинския съвет е да се обжалва решението на тази инстанция, която отмени наредбата за поскъпване на билетите за градски т...

Ще се поставят сензори, които засичат пътниците както при ярко слънце, така и на тъмно, а цветът на дрехите им да не оказва никакво влияние. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване.

Внедряването на системата за броене на пътници е част от втората фаза на европейския проект за интегриран градски транспорт на София. Той се финансира със средства от ОП „Региони в растеж”. Изпълнителят също така трябва да осигури безжичната връзка за пренос на отчитаните данни, както и система и приложения за платформа, системен и приложен софтуер, програмно осигуряване. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол.

През миналата година контрольорите са хванали над 44 586 гратисчии. Те са съставили 23 753 глоби по 20 лева или 40 лева, които гратисчиите са предпочели да си платят до три дни, вместо да им се напише акт. Причината за разминаването в цената е, че карта за еднократно пътуване, продавана от контрольор, скочи двойно от 1 юни. Гратисчиите, които са отказали да платят, са 20 833-ма и на тях са съставени актове за установяване на административно нарушение, които също скочиха от 100 на 200 лева.

Припомняме, че контрольорите в градския транспорт в София всъщност са служители на търговско дружество (Център за градска мобилност ЕАД) и нямат право по закон да налагат административни санкции т.е. глоби. Освен това, на първа инстанция цената от 1,60 лв. на билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт в София беше отменена - заради липса на икономическа обосновка, като тепърва ще става ясно дали съдебното решение ще е окончателно.

Пари за незаконната цена на билетчето в София няма да видите!

Цената от 1,60 лв. за еднократно пътуване с градския транспорт в София е незаконна. Това реши на първа инстанция съдът. Коментар на ре...

До дни общината ще пусне и обществената поръчка за електронно таксуване. С нея пътниците ще могат да се чекират на час или на разстояние. Освен това билетът ще може да се зарежда не само на гише, но и от компютър, таблет или телефон. Цената за тази поръчка ще е около 88 млн. лв. като от тях 40 млн. лв. са за изграждането, 38 млн. лв. ще отидат за поддръжката през следващите десет години и още 10 млн. лв. ще глътне организирането на продажбите. С парите ще се монтират 15 000 устройства за валидиране в 1350 превозни средства, а камери ще следят не само в автобуса, но и в депата, метростанциите и гишетата за продажба на билети. Всичко това се контролира от нов команден център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София