Столичната РЗИ наема електромобили по-скъпо, отколкото ако ги купи

7568
Столичната РЗИ наема електромобили по-скъпо, отколкото ако ги купи
Снимка: iStock/Guliver

Столична РЗИ обяви, че наема три електрически автомобила за срок от пет години с прогнозен наем 190 000 лева без ДДС. В поръчката е включена опция за наемане и на още един електромобил. С него общата прогнозна стойност на поръчката става 253 333 лева без ДДС. На такава цена ще се сключи бъдещият договор. Средната наемна цена на кола е изчислена на 63 333 лв.

Справка в сайтовете за продажба на електрически автомобили обаче сочи, че средната цена на тип автомобил, който иска Столична РЗИ, е около 58 хиляди лева без ДДС – чисто нов.

Няколко примера от проучване само на произведени през 2017-та автомобили с електрически двигател и техните цени:  BMW i3 се продава за 43 395 долара (22-33 kWh батерия, 130-185 km, 50-53 KMpLe, 125 kW eлектродвигател), Chevrolet Bolt EV струва 37 495 долара (60 kWh батерия, 380 km, 50 KMpLe, 150 kW електродвигател), Fiat 500e – 32 780 долара (24 kWh батерия, 135 km, 50 KMpLe, 83 kW електродвигател), Ford Focus Electric – 29 995 долара (33.5 kWh батерия, 185 km, 45 KMpLe, 107 kW електродвигател), Hyundai Ioniq Electric – 32 500 долара (28 kWh батерия, 200 km пробег, 58 KMpLe, 88 kW електродвигател, Kia Soul EV – 32 250 долара (27 kWh батерия, 150 km пробег, 45 KMpLe, 81 kW електродвигател), Mercedes-Benz B250e – 40 825 долара (28 kWh батерия, 140 km пробег, 36 KMpLe, 132 kW електродвигател), Nissan Leaf –31 545 долара (30 kWh батерия, 175 km пробег, 48 KMpLe, 80 kW електродвигател).

Изборът на леки автомобили с пет врати с електродвигатели е огромен и за парите, с които в Столична РЗИ смятат да наемат возила, спокойно може да си купят чисто нови, напълно отговарящи на нуждите, които са описали в техническата спецификация. И след пет години колите ще си останат нейни.

 

 

Справка в сайтовете на няколко български общини сочи, че усреднената цена, на която те купуват чисто нови електрически автомобили, е от 50 до 54 000 лева без ДДС. Тоест, при добро желание, за около 232 хиляди лева администрацията може да се сдобие с желаните от нея возила, не да ги наема за пет години.   

Търсейки логиката, от която е водено ръководството на Столична РЗИ, Actualno.com попита възложителя с какви финансови аргументи е предпочел наем вместо покупка,  дали има разрешение от МЗ за обявяване на тази обществена поръчка и как то е било обосновано пред първостепенния разпоредител.

 

 

От там отговориха, че съгласно чл.5, ал.2, т.13 от Закона за обществените поръчки, Столична регионална здравна инспекция, като второстепенен разпоредител с бюджетни средства е самостоятелен възложител на обществени поръчки. Документацията по обществената поръчка е съгласувана с Министерство на здравеопазването.

Германия стимулира с 1 млрд. евро производството на батерии за електромобили

Правителството на Германия взе решение са отдели 1 млрд. евро за консорциум, който има намерение да започне да произвежда акумулаторни ...

"Закупуването и наемането на автомобили от бюджетни организации финансово се обезпечава от два различни разходни параграфа, съответно чрез капиталови средства и средства за издръжка. В бюджета на Столична РЗИ не са заложени и утвърдени капиталови средства за закупуване на автомобили. Разхода за наем на електромобили е разчетен в средствата за издръжка по бюджета на инспекцията.

Столична РЗИ поддържа служебен автопарк от 10 автомобила, чрез който обезпечава изпълнението на част от дейностите си по държавен здравен контрол. Повечето от собствените автомобили на инспекцията са произведени преди 2008 г., амортизирани са и поддръжката им е нерентабилна а ползването им в градска среда увеличава вредните емисии във въздуха на град София.

Направеният анализ показва, че наемането на електромобили се рентира, като стойност за сметка на извършените ремонтни дейности и разходи за гориво-смазочни материали на ползваните към момента служебни автомобили.

Чрез наемането на електрически автомобили инспекцията обезпечава необходимия автопарк за изпълнение на възложените й задачи, като проявява социална отговорност към опазване на жизнената среда в столицата и здравето на хората.

Обявената стойност на обществената поръчка е прогнозна, като очакваме голям интерес от страна на производителите и доставчиците на електромобили. По този начин на конкурентен принцип бихме постигнали ефективни резултати по отношение на цената. Обръщаме Ви внимание, че всички разходи за поддръжка на електромобилите са за сметка на наемодателя", се сочи още в отговора, подписан от директора д-р Данчо Пенчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София