"Стрелбище" пак на протест, иска мораториум върху процеса на високо строителство в София

4850
"Стрелбище" пак на протест, иска мораториум върху процеса на високо строителство в София
Снимка: Actualno.com

След като преди седмица и един ден бул. "България" при кръстовището с бул. "Петко Тодоров" и бул. "Ив. Ев. Гешов" беше блокиран за 15-20 минути, жителите на квартал "Стрелбище" отново излизат на протест – в 19:00 часа днес (24 август). Причините – липсата на видимо развитие по казуса с преградената от строителната фирма НИКМИ част от ул. "Майор Първан Тошев" и отправяне на конкретни искания към Столична община за конкретни действия.

Actualno.com разполага с исканията, които ще бъдат входирани в Столична община и в подкрепа на които довечера ще се събират подписи. Най-фундаменталното искане е Столичният общински съвет (СОС) незабавно да наложи мораториум (временна забрана) за извършване на каквито и да е процедури, касаещи инвестиционни намерения за високо строителство в жилищни квартали и процедури, касаещи намерения за строителство в имоти с правен и/или фактически статут на зелена площ. В тази насока има настояване към столичния кмет Йорданка Фандъкова да поиска от Народното събрание да приеме същия мораториум за София и той да важи, докато не бъдат променени Законът за устройство на територията (ЗУТ) и Законът за устройството и застрояването на Столична община, с които в София да се позволява високо строителство само в нежилищни райони и само след обществено обсъждане, издадена Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) и мотивирано разрешение от главния архитект на Столична община.

Улицата на позора - Ден 10

Тежката драма, в която се превърна за стотици хора неистовото желание на една голяма строителна фирма да издигне 43-етажен небостъргач ...

Другото важно искане на протестиращите е Столична община да предяви иск за разваляне и за нищожност на заменката, с която НИКМИ получава терена-градинка, заради който тръгнаха вълненията в "Стрелбище". Припомняме, че на 5 август НИКМИ загради градинката с телена ограда, а на 9-ти август разшири загражденията, като прегради ул. "Майор Първан Тошев" на две места. След това, на 16 август НИКМИ разруши преградената част от улицата с аргумента, че тя е незаконна и влиза в имота на компанията.

Искането за действия по обявяване на нищожност на сделката е основано на чл. 40, ал. 1 и 3 от Закона за общинската собственост (ЗОС) и чл. 71, т.2 и 5 от Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество (НРПУРОИ). Като основна причина за разваляне на сделката, протестиращите сочат факта, че имотът не граничи с общински имот, а освен това няма данни и доказателства, че НИКМИ е реализирало за своя сметка инфраструктурата, която обслужва и общинския до този момент имот. Строителната фирма твърди обратното – че е изградила за своя сметка инфраструктурата. Ако обаче не е така, то Столична община е трябвало да направи търг за продажбата на имота, което не се е случило.

Протестиращите настояват и кметът Фандъкова да поиска от Министерския съвет да издаде акт, с който да замести решението си от 2009 година, обявено от Върховния административен съд (ВАС) за нищожно (бел. ред. - с това решение ВАС блокира Общия устройствен план на София и на практика го прави нищожен). И процес по изграждане на нова улица, която да свързва ул. "Майор Първан Тошев" с ул. "Дедеагач" да бъде стартиран само след като статутът на имота, владян в момента от НИКМИ, е уреден и затвърден като зелена площ. Припомняме, че и от Столична община, и от район "Триадица" обещават да направят нова улица – така, както е по регулация, но това означава ново отчуждаване на имоти.

Властова реакция

ГЕРБ категорични: Няма да позволим да се строи небостъргач в "Стрелбище"

Нашата категорична позиция е, че там не трябва и няма как да се строи. Няма да го позволим. Така председателят на Комисията по устройст...

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни след запитване чрез Facebook, че е издадена заповед за възстановяване и отваряне на разрушената от НИКМИ улица, като е поискала предварително изпълнение на заповедта. НИКМИ обаче е обжалвала предварителното изпълнение. Освен това Фандъкова уточни, че нито Столична община, нито район "Триадица" са издавали заверен план за безопасност и управление на отпадъците, който е задължителен при разрушаване на улица. Заради това на НИКМИ е съставен протокол за нарушение. Заснета е и растителността в района-градинка, като заснетото е картотекирано. Срещу НИКМИ вече има жалба, че при почистването на съседния до градинката имот, който също е тяхна собственост, е бил отсечен орех – защитено от закона дърво. Жалбата е подкрепена със снимков материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ-София искат повече полиция около храм "Света Неделя"

Община Самоков предвижда мащабна програма за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура

Има пари за стадион "Раковски" в София, какво е свършено?

Кметът на Костинброд стана член и на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране

Кметът на Костинброд стана член на Сдружението на Югозападните общини

Първото лицензирано такси започва работа в Костинброд (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София