Съдът пак забрани да се маха оградата около имот за небостъргач в "Стрелбище"

6983
Съдът пак забрани да се маха оградата около имот за небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: Actualno.com

Казусът с градинката в столичния квартал "Стрелбище", където строителната фирма НИКМИ иска да строи 43-етажен небостъргач, става по-заплетен и от индийска сапунена драма.

Припомняме, че в началото на август тази година НИКМИ загради изцяло градинката, в която обаче всъщност има няколко имота по регулация. Освен това строителната фирма разруши намиращата се до градинката улица, която е продължение на ул. "Майор Първан Тошев" – защото, според НИКМИ, е незаконна, макар да се ползва като общинска инфраструктура от над 10 години. В средата на август дирекция "Общински строителен контрол", ръководена от арх. Влади Калинов, издаде заповед с предварително изпълнение за махане на оградата и възстановяване на разрушената улица, но с 14-дневен срок, което беше счетено за абсурдно от юристи, коментирали казуса пред Actualno.com. Сега, с второ свое решение, което може да бъде обжалвано, Административен съд-София постановява, че ажурната ограда, сложена от НИКМИ, не трябва да бъде премахвана!

Фандъкова на практика поиска Борисов да носи отговорност за хаос в "Стрелбище" (ВИДЕО)

Не мога да се страхувам от протести. Протестите са част от демократичния обществен живот. Така кметът на София Йорданка Фандъкова комен...

Решението на съда (бел. ред. - по дело 9620), издадено от съдия Луиза Христова, се опира главно на становището на вещото лице по случая – Мария Недялкова Коцева, която получи заплащане от 250 лева за експертизата. Самото решение обаче е крайно интересно, защото съдът директно посочва кой е виновен за създалата се ситуация. "В случай, че общината е искала да запази свободния достъп на гражданите до имота (бел. ред. – т.е. градинката), не е следвало да прехвърля 3060 кв. м. от него на жалбоподателя (бел. ред. – т.е. НИКМИ) с договор за замяна от 2007 година – един от въпросите, който подписалите петицията граждани искат да се провери и изясни (бел. ред. – става въпрос за петицията против строежа в градинката, подписана от 2118 души)", пише в мотивите към решението.

В мотивите да не се позволи премахване на оградата е посочено още, че Столична община иска махането ѝ, защото под градинката минават канализационен колектор и водопровод, като до тях няма нормален достъп, но вещото лице е посочило в експертизата си, че достъпът не е ограничен неправомерно, защото в заграденото пространство няма ревизионни шахти и защото достъп може да бъде осигурен при поискване. Отделно в заповедта на Столична община изобщо не е ставало въпрос дали оградата е опасна, тъй като е нестабилна, каквото е мнението на вещото лице, заради което и този аргумент за махането ѝ отпада. При гледането на делото изобщо не е засегнато наличието на разрушена улица.

Друг интересен момент е, че съдът счита оградата, гледаща към блок 8 (бел. ред. - там, където има пешеходен проход между улиците "Майор Първан Тошев" и "Дедеагач") , за неправилно поставена. Причината – несъответствие с кадастралната карта, което е довело до поставяне в чужд имот. Това обаче няма никакво отношение към движението на автомобили, което е големият проблем в този край на "Стрелбище" в момента.

Решението на Административен съд-София може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

Лека-полека Столична община бетонира бъдещ небостъргач в "Стрелбище"

Блокадата на един от изходите на столичния квартал „Стрелбище“, направена от строителната фирма НИКМИ, изглежда ще остане ф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София