Терзиев настоява за запазването на три сгради, част от културното наследство на София (СНИМКИ)

1866
Терзиев настоява за запазването на три сгради, част от културното наследство на София (СНИМКИ)
Снимка: Община Плевен

Кметът на София Васил Терзиев настоява за опазването на три стари сгради, културна ценност за столицата. В писма до министъра на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) кметът на Столичната община изисква да бъдат преразгледани становища на Министерство на културата (МК). За това кметът Терзиев информира и чрез своя фейсбук, съобщиха от Столичната община.

"Това са сгради, които са застрашени да загубят своята културно-историческа стойност и напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне", посочва Васил Терзиев.

ОЩЕ: Възстановяват емблематичния хотел "Париж" в София

Кои са сградите

Столичният кмет съобщава, че първата сграда е на ул. „Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност.

Втората сграда се намира на ул. „Мизия“ 9. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район “Средец” и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места.

Третата сграда е на ул. „Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“. Инвестиционните намерения за обекта предвиждат премахване на съществуващата в имота сграда на ул.“Стара планина“ 9 и изграждането на нова, припомнят от пресцентъра на Столичната община.

Според кмета Васил Терзиев тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство, посочва в публикацията си столичния кмет.

Преди две седмици главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за изпълнение на реконструкция на сградата и за реставрационно-консервационни работи по фасадите на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“ в София. В момента сградата е в лошо състояние, съобщиха тогава от общината, не се използва от дълги години вследствие на поредица от дела по отношение на собствеността.

Преди две седмици обявихме началото на процеса по реставрация на емблематичната сграда на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня...

Публикувахте от Васил Терзиев в Събота, 9 март 2024 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София