Твърдение: Инсталацията за горене на боклук в София - без оценка за въздействие за близките квартали

8806
Твърдение: Инсталацията за горене на боклук в София - без оценка за въздействие за близките квартали

София не трябва строи инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София". Това е категоричното становище на експерти и общински съветници в Столичния общински съвет от "Политическа група 5". Според тях намерението на Столична община и столичната Топлофикация да изгарят отпадъци в ТЕЦ София е рецепта за опасно и скъпо разхищение на енергия, суровини и обществени средства.

"В процеса на изгаряне ще се отделят фини прахови частици, които са основен замърсител на въздуха в столицата. Освен това проектът е без оценка за въздействието на инсталацията върху здравето на живеещите в близките квартали", заявиха от "Политическа група 5".

Общински съветници сложиха противогази заради новия завод за горене на боклук

Общинските съветници от Политическа група 5 Симеон Славчев, Иван Велков, Светльо Витков и Венци Мицов сложиха противогази по време на с...

Като пример Ивайло Хлебаров от "За Земята" посочи местната управа в Тоскана, която е отхвърлила идеята за подобна инсталация. "Столична община отказва рециклирането и разделното събиране на отпадъци. ЕС предлага нови цели при управлението на отпадъци - задължително разделно събиране, 65% рециклиране до 2030 година. Ако се направи инсталация, няма да може да се постигне тази цел. Оперативните разходи по инсталацията са предимно за смяна на филтри, резервни части и те не са включени във финансирането на проекта", обясни той.

Припомняме, че по-рано този месец общинските съветници от ГЕРБ и част от групата на Реформаторския блок приеха предложението на Йорданка Фандъкова общината да изтегли кредит от 67 млн. евро, за да финансира строителството на инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София". Днес (28 май) ще се проведе протест срещу изграждането на подобна инсталация. Проектът трябва да заработи до 5 години на територията на ТЕЦ-София. Целта е намаляване както на емисиите на фини прахови частици, така и на въглеродните емисии. Хората в района обаче се притесняват от замърсяване на въздуха.

Протестиращите не са съгласни и с идеята на общината да финансира площадката със заем в размер на 67 милиона евро. От комисията по околна среда към СОС вече обявиха, че всички екопроцедури са спазени, а проектът ще осигури алтернативно гориво за нуждите на Топлофикация.

След огромен скандал в СОС - София ще строи инсталация за горене на отпадъци

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно сле...

По проект в инсталацията ще се изгря боклук, отпадък, за да се получи RDF гориво. То ще се използва от "Топлофикация София" за работата на ТЕЦ София вместо газ. Така общинското дружеството очаква, че ще си спестява по 12.5 млн. евро годишно.

Според "Политическа група 5" технологията е остаряла, икономическите анализи са недостъпни, а избирането и решението за използването ѝ са взети без пълното съгласие на граждани и политици. Другият им аргумент е, че нуждата от превоз на горивото от завода за боклука дo инсталацията ще доведе до трафик на тежки камиони, а това противоречи на политиките за намаляване на автомобилното движение и за опазване на околната среда.

Мнението на "Политическа група 5" е, че трябва да се работи за рециклиране на отпадъците, а не за използването им за производството на гориво. Съветниците искат общината да проведе нови разговори с експерти и да се потърсят по-модерни и щадящи здравето технологии, които да се обсъдят и използват.

Общинският съветник Симеон Славчев обясни, че на Столична община са представени възможни алтернативи. "Чуваемост обаче няма. Един от основните проблеми е липсата на информация", коментира той. "Не бяхме чути. Тази кауза е кауза на всеки един от нас, няма да спрем до тук", заяви той.

"Демократична България" към десни в СОС: Следим как гласувате за инсталацията за горене на отпадъци

Предполагаме, че някои от общинските съветници от Реформаторския блок ще подкрепят доклада на столичния кмет Йорданка Фандъкова по врем...

Лидерът на "Глас народен" Светослав Витков пък посочи, че общинските съветници са били поставени в ситуация на едно бързо гласуване. Той настоява общинарите да внесат в СОС искане за провеждане на местен референдум как да се управляват отпадъците на София. Подписка за местен плебисцит вече беше внесена от "Демократична България" - ден преди гласуването на новата инсталация от Столичния общински съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София