Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ученици от Самоков се включиха в залесяване на парк "Ридо"

12 април 2024, 17:48 часа • 963 прочитания

Ученици от училищата в Самоков се включиха в залесяване на парк Ридо. Над 500 ученици от училищата в Самоков се включиха в кампанията по залесяване на Общинско лесничейство, посветена на Седмица на гората.

Лесничейството бе закупило 1500 фиданки и бе подготвило „терасите” за засаждането им. Мястото, на което се проведе мероприятието е т.нар „сухо петно”. Дърветата, които са били там са нападнати от корояд и са изсечени, за да се предпазят останалите. На оголения терен служителите на лесничейството показваха на децата как се подготвят и засаждат фиданките.. Ето защо при тази залесителна кампания бяха закупени фиданки на черен бор, каквито са били премахнатите болни дървета.

Кампанията стана традиционна и се провежда всяка година, като все повече ученици с техните учители се включват в нея. Тя има по-скоро образователна цел, както и да възпита у децата отговорно отношение към природата и опазване на околната среда. Много повече бяха децата, от предвиденото и всички искрено се забавляваха сред природата, като разбира се подходиха и много отговорно към залесяването.

Благодарим за активното участие на учениците и учителите от „Авксентий Велешки”, ОУ „Кирил и Методий”, ОУ„Христо Максимов”, ОбУ „Неофит Рилски”, СУ "Отец Паисий" и Гимназия „К. Фотинов”.

През следващата година ще продължи залесяването на „сухите петна” в този участък там, където гората не е започнала да се възстановява.

Още: Кметът на община Самоков обсъди зимния сезон и проблемите пред туризма с хотелиери

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес