Увеличаване на данъците на колите и върху имотните сделки в София предложи Фандъкова

10022
Увеличаване на данъците на колите и върху имотните сделки в София предложи Фандъкова
Снимка: БГНЕС

Столична община увеличава данъка за възмездно придобиване на имущество от 2.5% на 3%, ще увеличи и данъците за автомобилите.

Новината съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция във връзка с направените предложения за промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци на Столичен общински съвет (СОС).

Градоначалникът очаква с увеличаването на данъка за възмездно придобиване на имущество около 20 млн лв. допълнителни приходи в бюджета, с които да се гарантира ремонта на кварталните улици и тротоари. Тя посочи, че половината от събраните средства ще бъдат предоставени на районните кметове.

Тежко наследство в община Пловдив води до повишаване на данъците

 С 14.40 лв. годишно ще плащат повече пловдивчани за такса битова смет от 1 януари на домакинство. Това стана ясно днес от брифинг...

Фандъкова призова гражданите на София да подкрепят мерките на общината, за да може да се работи за подобряване на въздуха.

С цел подобряване качеството на въздуха кметът на столицата внася предложение за увеличаване данъка на автомобилите с най-ниските екологични стандарти и в зависимост от мощността на автомобилите. Най-замърсяващите коли да заплащат повече пари и за това градоначалникът предлага за колите със стандарт 0, 1, 2, 3 и 4 горната граница да бъде определена със закон.

Данъкът за колите с екостандарти 5 и 6 се запазва, като той в момента е най-ниският. За колите с най-малка мощност увеличението ще бъде от 3 до 10 лева с по-ниските еко стандарти.

За автомобилите с до 100 конски сили увеличението е между 7 и 40 лева. До 40 лева увеличение ще бъде за еко стандартите - 0, 1 и 2, а със стандарт 3 - 4 увеличението ще бъде със 17 лева.

Фандъкова очаква с увеличението на данъка на автомобилите приходите да достигнат до 18 млн. лв. през 2020 г. Те ще бъдат насочени към подобряване на градския транспорт и възстановяване на паркове и градини и озеленяване.

Ще отпише ли НАП 20 млрд. лв. данъци като несъбираеми?

НАП смята да отпише 85% от несъбраните след 2017 г. данъци. Общо те са 29.780 млрд. лева, а частта, която ще бъде отписана, е около 20...

Градоначалникът обаче не очаква много хора да оставят автомобилите си, а на това Столична община смята да отговори с мерки като подобряване на градския транспорт, подобряване на разписанието и завеждащ транспорт.

"Трябва да разберем, че трябва да се вземат мерки, ако искаме да намалим трафика. Когато колите се увеличават, това означава по-мръсен въздух", подчерта кметицата. По думите й, който замърсява, трябва да плаща повече.

Столична община няма да променя данъка върху недвижими имоти, както и таксата на битовите отпадъци.

ЕТО КАКВО БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОНЕСАТ НОВИТЕ ДАНЪЦИ СПОРЕД "Спаси София"

В Пловдив пък ще има увеличение на такса битова смет от 1 януари, която ще се отрази с С 14.40 лв. годишно повече на домакинство. Данък придобиване на имот се увеличава от 2.5 на 3%, скача и туристическият данък. Обещаното понижение на данък МПС, който в Пловдив е сред най-високите в страната, ще се случи, но само за притежателите на нови автомобили с еврокатегория 5 и 6. При тях данъкът пада с 10%. При фирмите такса битова смет не се увеличава, тя и без това е доста по-висока от тази на физически лица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София