В София и Варна камерите стават все повече

1181
В София и Варна камерите стават все повече
Снимка: БГНЕС

Разширяване на системата за видеонаблюдение в София и назначаване на допълнителни хора в "Общинска полиция", обеща кметът на София Йорданка Фандъкова на заседание на Столичния общински съвет.

В момента с камери се следят 289 обекта, като над 200 са общинските детски градини и учебни заведения, 17 парка и градски градини, 34 пешеходни зони и подлези и други обществени пространства, обяви тя, цитирана от "Фокус". До края на юли допълнителното видеонаблюдение ще обхване още учебни заведения, пешеходните зони и части в кварталите "Горна баня", "Драгалевци", "Симеоново", "Владая", "Димитър Миленков" и около Южната дъга на Околовръстния път. С осигурените допълнителни средства за "Общинска полиция" ще бъдат назначени още хора към състава от 106 души. "Надяваме се, че в скоро време ще има и достатъчно желаещи, преминали изпитите, за да можем да увеличим състава, защото имаме нужда", допълни Фандъкова.

Правим система за видеонаблюдение и по сръбската граница

"Гранична полиция" предвижда да бъде изградена система за видеонаблюдение на българско-сръбската граница в района на Драгоман. Системат...

Същевременно стана ясно, че в началото на април община Варна е обявила процедура за избор на изпълнители, които да изградят нова система за видеонаблюдение в града, стана ясно вчера. Това личи от обявление, публикувано в сайта на агенцията по обществените поръчки, цитирано от в. "Сега". Прогнозната стойност на поръчката е до 1 млн. лева без ДДС, а системата ще трябва да е готова в рамките на 48 месеца - 4 години. Поръчката е обявена като "открита процедура за сключване на рамково споразумение с предмет "Пълен инженеринг (проектиране и строителство), доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение за нуждите на община Варна".

Мрежата от 250 високотехнологични камери, обявена за "най-голямата, най-скъпата и най-модерната в страната", била купена през 2007 г. като обявената й стойност тогава била близо 10 млн. лв. и тя е собственост на смесено дружество, в което общината има по-малкия дял. Миналата година се разбра, че голяма част от камерите не снимат, защото договорът за поддръжка с общината е изтекъл в края на 2013 г. Обсъждаше се вариант камерите да бъдат купени от МВР. Обявената нова обществена поръчка най-вероятно означава, че вместо да откупува и възстановява за близо 2 млн. лв. старата система, местната администрация е решила да купи нова за половината от тази сума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София