X
 
 

В София има бум на ухапванията от кърлежи

3752 0
photo of В София има бум на ухапванията от кърлежи
Снимка: iStock/Guliver
Бум на кърлежите в София отчитат експертите. Причината са относително високите температури през зимата и валежите в последните дни. В резултат на това популацията е по-голяма, а кърлежите тази година много по-активни.

„Днес аз съм извадил около 10 кърлежа, колегите вадят непрестанно. Последните 2 седмици непрестанна част от дежурствата са поне 10-15 човека с кърлежи”, споделя д-р Иван Пройнов от Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна" пред Нова телевизия.

Обработват против кърлежи и комари в Стара Загора

Пролетната обработка на тревните площи против кърлежи и комари в Стара Загора ще започне на 20 април, събота, след 20:00 часа. Най-напр...

Отчетен е и рекорд – 50 кърлежа са намерени по главата на дете, което през последните дни си е играло в Южния парк в София. От негово приятелче пък лекарите извадили близо 30. Състоянието и на двете деца е добро.

„Няма възпалени участъци, тъй като това са ларви или нимфи, които са новоизлюпени, съвсем скоро забити. Просто те са попаднали инцидентно на място, където е имало снесени яйца. Един кърлеж снася от 2 000 до 15 000 яйца”, каза началникът „Паразитология и ДДД”, РЗИ- София - град Цезарина Илиева.

„Отчитаме по-голяма активност от нормално на хора, които идват с кърлежи. Те са много по-дребни от обикновено”, допълва още д-р Пройнов.

Парковете и тревните площи са обработени още през април, а по разпореждане на Общината някои от тях и повторно. Въпреки това дъждовете са оказали влияние, смятат специалистите по дезинфекция.

Експерт: Някои от кърлежите също могат да са носители на западнонилска треска

Има данни, че някои от кърлежите също могат да са носители на западнонилска треска. Това каза за Радио „Фокус“ – Бург...

„Яйцата малко или много не се повлияват от обработките. Фактът, че от началото на годината имаме много по-често малки кърлежчета – говори, че годишните обработки са редуцирали възрастните кърлежи”, заяви Цезарина Илиева.

Именно възрастните екземпляри често са носители на лаймска болест. От началото на годината здравните инспектори отчитат по-малко случаи на заразата, отколкото за същия период на миналата година.

„Това заразяване с опасните заболявания може да стане само след като кърлежът се нахрани, това става след 24 часа след ухапването”, обясни д-р Иван Пройнов.

„Бих апелирала към всички родители да оглеждат своите деца в тези рискови месеци от годината. Подходящо облекло, да не се сяда директно на тревата, да се избягва храстовидната растителност, да се използват и репеленти, които се нанасят върху кожата и върху дрехите”, съветва Цезарина Илиева.

Над 20% от кърлежите у нас са заразени с лаймска болест

Над 20% от кърлежите у нас са заразени с лаймска болест. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по за...

КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРИ УХАПВАНЕ ОТ КЪРЛЕЖ ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално