ДСБ, Да, България и "Зелените" искат Фандъкова да ревизира договора с "Витоша ски"

1310
ДСБ, Да, България и "Зелените" искат Фандъкова да ревизира договора с "Витоша ски"
Снимка: БГНЕС

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" призоваха Столична община да ревизира приватизационния договор за Витоша с "Витоша ски". Това стана на нарочна пресконференция, на която трите партии обявиха, че договорът не се изпълнява, което е причината планината да е блокирана за гражданите на София.

"За съжаление, вече над десет години, планината ни е отнета и превърната в заложник на конюнктурни интереси", заяви лидерът на "Да, България" Христо Иванов. По думите му се е стигнало до там през 2018 г., когато София е Европейска столица на спорта, на Витоша да цари транспортен хаос и да не се използват пълноценно разнообразните възможности за масов спорт.

СДС иска актуализиран план за Природен парк "Витоша"

В своя официална позиция, воденият от бившия министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов Божидар Лукарски Съюз на...

По думите му е нужна ревизия на договора, за да може общината да започне да прави политика за Витоша.

"Имаме обаче достатъчно причини, да сме наясно че общинският съвет няма да предприеме нищо, че няма да бъде измислена политика, включваща гражданите. Затова правим заявка, че ние ще започнем такъв дебат, ще създадем платформа за провеждането на такава дискусия, така че самото общество да изготви тази визия. Витоша и общината са в плен на олигархични интереси. Освобождаването на Витоша е битка и за освобождаването на София", обяви Иванов.

Общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева прочете декларация, която ще бъде представена на общинския съвет. В нея се настоява в бюджета, който общината ще гласува, да бъдат предвидени средства за премахване на старите съоръжения, да се подобрят транспортните връзки до планината, както и да започне публична дискусия за развитието на туризма в планината.

"На нея да бъдат обсъдени възможностите за изработването на цялостен план за развитиеито на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени", заяви още Георгиева.

Частна фирма остави 400 семейства от София без път до жилищата им (ВИДЕО)

400 семейства останаха без път до домовете си, след като собственикът на паркинга на Симеоновския лифт в София е започнал да го огражда...

Припомняме, че и в парк "Витоша" има немалко скандали - отново между природозащитници, като тяхно основно лице Тома Белев, който е и бивш директор на парка, и стопанисващата лифтовете фирма "Витоша ски" АД. Една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика