Водата за три села при Своге - между общината и държавата

19254
Водата за три села при Своге - между общината и държавата
Снимка: Thinkstock

За втори пореден уикенд жители на село Владо Тричков се готвят да излязат на протест и да блокират пътя София – Мездра. Причината е до болка позната – липсата на вода в селото. Протестът ще се проведе утре, 8 септември, като започва от 16:00 часа, а блокадата на София - Мездра ще е между 17:30 и 18:30 часа.

Преди седмица хората излязоха на протест, но поне досега, по думите им, не виждат никакви разумни обещания за решаване на проблема. А основното им искане е следното – да имат сигурен и добър достъп до вода.

Протест с пътна блокада заради безводие в село Владо Тричков

Утре, 1 септември, от 16:00 часа жители на село Владо Тричков ще блокират пътя София - Мездра. А причината е постоянната липса или недо...

Местната власт, в лицето и на Община Своге, посочва, че причината за водния режим е безводието в региона, но мнозина не приемат това обяснение. Протестиращи напомниха, че зам.-кметът на Своге Илия Богданов е обещал изчистване на водоизточник "Сълзица" над Ромча и евентуално изграждане на резервоар, което хората считат за недостатъчно. Те питат защо Владо Тричков не се присъедини към водопровод на "Софийска вода" и дават пример как село Габровница е било свързано с ВиК Враца. И не вярват, че дори сега не може да бъде осигурена вода, като казват, че в каптажа при село Реброво, където също страдат от проблеми с водата, всъщност има вода.

Още преди седмица Actualno.com опита да поговори с кмета на Владо Тричков – Иван Николов, но той обяви, че няма какво повече да каже по въпроса извън публично известното. Николов не пожела да коментира как точно се определя коя махала в селото да е в режим, за колко време, къде се публикуват съобщения кога ще има водоноски и дали хората научават в разумен срок за идването на водоноска, както и дали е имало заплахи от негова страна към протестиращи хора. А кметът на Община Своге Емил Иванов се оказа в отпуск – припомнете си в този материал каква репутация има той!

Няма въведено бедствено положение, въпреки че във вилната зона, намираща се на 300 метра над центъра на селото и в квартал Клисура няма вода от 2 месеца. В Ромча вода в някои части има само нощем. В центъра на селото също не достига водата, оплакват се протестиращи хора.

Отговорът на отговорните власти

Днес, Actualno.com опита да поговори с г-н Богданов и с инженер Валери Вълков от техническата служба на ВиК Своге – дали свързване на Владо Тричков към "Софийска вода" е решение на проблема. Специално искахме да разберем има ли предварителен проект за кандидатстване на Община Своге за еврофинансиране на проект за връзка с надежден водоизточник и изграждане на цялостна ВиК инфраструктура в селото, тъй като такава липсва. Успяхме да разговаряме само с г-н Богданов, който беше категоричен, че основната причина за проблемите е безводието – всички аварии по резервоари и водопроводи вече били отстранени, а такива имало преди. Ще има режим, докато засушаването продължава, каза той и уточни, че водният режим не е пълен – когато притокът към резервоарите е достатъчно голям, водата се пуска.

Село Владо Тричков - по 36 часа без вода, по 12 с мътна и кална течност от чешмите

На има-няма 20 км от София, в Искърското дефиле, се намира китното село Владо Тричков. Разположено от двете страни на реката, обградено...

По въпроса с присъединяването на Владо Тричков към "Софийска вода" г-н Богданов обясни, че това е отговорност на държавата и че в кризисна ситуация не това не е първостепенна задача за решаване, както и да се кандидатства за еврофинансиране за проект за изграждане на ВиК структура. По думите му, държавното дружество ВиК София-област трябва на първо място да каже, както и съответната водна асоциация, която като експерт, заедно с общината, да постави пред МРРБ въпроса за ВиК проект и еврофинансирането му. "Едно са исканията на хората, друго са реалните възможности", заяви зам.-кметът на Своге.

"Това, което държавата направи, е резервоарът в квартал "Козарника" на Своге да бъде пуснат в експлоатация, което ще позволи нормално водоснабдяване на града и прилежащите квартали", добави Богданов. По думите му, Община Своге може да заложи бюджет от догодина за ремонт на резервоарите над квартал "Ромча" и над Владо Тричков, за да бъдат разширени обемите му. "Не можем да хванем всички поточета – някъде тече някакво поточе и ако го хванем, решаваме проблема. Не е толкова елементарно", посочи зам.-кметът на Своге.

На изричен въпрос как кметовете на отделните села – Владо Тричков, Реброво и Томпсън обявяват график за идване на водоноски, г-н Богданов каза, че те го правят чрез съобщения на видни места – например пред съответния най-посещаван магазин в селото, на центъра на селото, освен това ходели по къщите и казвали. Той каза и, че досега не е получавал сигнали за оказван натиск специално от Иван Николов върху протестиращи, такива сигнали не били идвали и в Община Своге.

"Хората имат право да изразяват мнението си – всичко е в рамките на закона", подчерта Илия Богданов. Той обаче заяви, че досега протестиращи не са идвали да говорят с него или с Община Своге, макар да са били канени, а са тръгнали директно на протест. Това е тяхно право, живеем в демокрация, каза Богданов и уточни, че вратите му са отворени за диалог. "Съпричастни сме и правим всичко възможно да облекчим положението в този кризисен период", твърди зам.-кметът на Своге.

Протестиращи в Томпсън обаче се заканват, че ще стигнат до гражданско неподчинение и ще съдят Община Своге по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди - защото има вода, но поради "професионални ремонти" тя не стига до хората в селото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Променят движението по столичния бул. "Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com