ВСС пак гласува дали Нели Куцкова да оглави САС

5231
ВСС пак гласува дали Нели Куцкова да оглави САС
Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на доскорошния говорител на Съюза на съдиите в България съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд ще бъде разгледана отново на заседание на Висшия съдебен съвет днес (17 декември). Това е решено от Комисията по предложенията и атестирането на ВСС, предаде БГНЕС.

Продължаването на процедурата се налага заради постановеното от Върховния административен съд, с което се отмени решението на ВСС, с което Куцкова не бе избрана за председател на САС в края на април тази година. Основният аргумент на тричленния състав на ВАС е, че Куцкова не е избрана на поста, без за това да са посочени мотиви.

Съдиите излязоха пред Съдебната палата в тоги и поискаха истинска реформа

Тържествено, сякаш ще решават съдебно дело, съдиите на България излязоха пред събрали се граждани при Съдебната палата в София. Самата ...

Според съдиите, това противоречи на изразените становища от Комисията по професионална етика и превенция на корупцията и Комисията по предложенията и атестирането на съдии, както и на изразените по време на заседанието от членове на ВСС становища, които обуславят извод, че са налице всички предпоставки Куцкова да бъде избрана за поста. Въпреки, че на последващ етап членове на ВСС изложиха мотиви, с които обясняват отрицателния си вот, Куцкова атакува неизбирането си от ВСС пред ВАС. Тя бе единственият кандидат за вакантния пост.

Продължаването на процедурата по избирането на председател на ВСС ще е от фазата на вземане на решението, която включва обсъждане и гласуване на кандидатурата. Това би трябвало да значи, че на 17 декември Куцкова няма да бъде повторно изслушвана от членовете на съвета. ВСС може да гласува чрез системата си за електронен вот, с което тайната на вота ще бъде запазена. Не е изключено обаче ВСС да реши да гласува и публично.

САС няма председател вече три години, а на вчерашната отворена за посетители среща на СГС в Съдебната палата темата беше дискутирана. Съдия Атанас Атанасов изрази мнение, че този път ВСС ще се съобрази с публичното мнение на повечето си членове за избор на Куцкова, но вярва, че каквото и да е решението, то ще бъде аргументирано публично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София