Заради презастрояване: Протест срещу повторно издигнатия кмет на район "Овча купел"

13851
Заради презастрояване: Протест срещу повторно издигнатия кмет на район "Овча купел"
Снимка: личен архив/Facebook

Вълна от недоволство се надига сред симпатизанти и гласоподаватели на “Демократична България” (ДБ) в един от най-големите столични райони - “Овча купел”. Причината е издигането на досегашния районен кмет Ангел Стефанов от дясната коалиция за втори мандат.

Граждани са изпратили още на 24 август 2023 г. протестна нота до ръководството на управляващата коалиция ПП-ДБ, които обаче не са предприели официални стъпки. Подписалите се са 110 души - само координационен съвет, като според тях те представляват живущите и в петте квартала (“Овча купел”- старата част, 1 и 2, Горна Баня и Суходол) на района, пише "Биволъ".

Пред Actualno.com Ангел Стефанов обяви, че почти всичко цитирано в този материал е "манипулация, а дори и лъжа". Той определи това като политическа атака, като намеси и ГЕРБ: Районен кмет от ПП-ДБ след изтекли чатове: Това е политическа атака под прикритие

Защо има протести срещу Ангел Стефанов?

Според гражданите Стефанов не е изпълнил нито едно от дадените през 2019 г. предизборни обещания и е продължил да презастроява района.

Живущите там твърдят, че кметът им е направил всичко възможно район “Овча купел” "да бъде презастроен и да не останат зелени площи дори в междублоковите пространства”, алармират от координационния съвет на готвения протест. Според тях Ангел Стефанов се е оправдавал с издаването на разрешителни за строеж от администрацията на кмета Йорданка Фандъкова и по-точно - от главния архитект на София Здравко Здравков.

Още: ПП-ДБ и "Спаси София" обявиха кандидатите си за районни кметове в столицата

Според гражданите има предостатъчна информация, която оборва оправданията на Стефанов, че той няма вина за презастрояването на района и наличието на новопостроени жилищни сгради в зелените площи.

Документ, цитиран от "Биволъ", показва колко още сгради са построени след преброяването и има спекулации, че районният кмет не е очаквал да бъде издигнат за втори мандат и е действал активно в края на първия си мандат.

Още: "Стига бетон!": Граждани на протест срещу строеж в "Овча Купел" (ВИДЕО)

Оправдания

Другото оправдание на районния кмет пред гражданите било, че “имотите са частни и не може да бъде спряно строителството”. Но "Биволъ" твърди, че поне част от откритите документи показват, че повечето от терените са общински, но Стефанов прави всичко възможно да ги продаде. “А после се оплаква, че няма свободни площи за паркове”, алармират подписалите се граждани, според които кметът им не е изградил и една детска площадка.

На 24 август 2023 г. живеещият в “Овча купел” гражданин Борислав Тодоров е цитиран медийно заради проверката му за обещаните от районния кмет детски градини. Според него, Стефанов е вмъкнал в отчета на дейността си изградени 4 нови детски градини по време на мандата.

Още: Георгиев: Спасихме от застрояване 60 дка междублокови пространства в "Овча купел" (ВИДЕО)

“Направих си труда да обиколя четирите детските заведения със започнати строеж или реконструкция в района”, пише Стефанов, според когото реално са започнати строителните работи само по една от градините, и то с увеличнието на бюджета от 4 на 6,7 млн. лв. и забавяне от цели 18 месеца.

“През 4 години мандат не намери пари за поне една пързалка, катерушка или люлка за тази детска площадка”, казва друг представител на тези граждани.

Според активистите - само заради натиска на активните граждани е оцелял парк “Кукуряк”. Според "Дневник" става дума за 6.2 дка. Активни граждани се оплакали обаче, че в плана са отрязани парчета от зелената площ, за да бъдат застроени.

Снимка: Столична община

Още скандали

Още: Фандъкова: Има подробен устройствен план за 93 дка от парк "Кукуряк", изграждаме обсерватория

През март 2023 г. имаше друг скандал с районния кмет. Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев тогава каза, че къща може да рухне заради разрешен от кмета на "Овча купел" строеж, писа Клуб Z.

През януари 2023 г. избухна скандал с отрязаната вековна секвоя в квартала, за която кметът е дал разрешение.

Недоволните от Стефанов припомнят, че всичко това се случва на фона на данните за 11 983 стоящи празни жилища в района, или 35% от сградния фонд на кварталите в "Овча купел" - според данните от последното преброяване от 2021 г.

Топлият обяд и позлатеният диван?

Още: В кв. "Горна баня" строител засипва с отпадъци живописно кътче (ВИДЕО)

“Ще се разпищят ли твоите гласоподаватели, ако им спрем топлия обяд?”. “Ти знаеш ли дали са мои гласоподаватели? Чу ли се с всичките?”. Това е чат между кмета на район "Овча купел" и един от неговите приближени, става ясно от скрийншот, с който “Биволъ” рапзолага.

Според един от източниците на медията - това е разговор по време на пандемията, в който се обсъжда програмата за социално слабите “Топъл обяд”. Кметът може би е мислил дали да не я спре, но се е замислил за избирателите - такъв извод може да се направи от чата, смята "Биволъ".

Още един скрийншот, публикуван от медията, е от чат с обсъждането за Дом “Дъга”. В разгара на ковид пандемията кметът не иска да ремонтира покрива на дома, изтъква разследващият сайт. Същевременно през април 2022 г. няколко медии алармираха, че Ангел Стефанов ремонтира служебния си кабинет с обществена поръчка за 85 хил. лв., в която влизала и доставка на позлатен диван, пише "Биволъ".

Още: Знаете ли откъде идва името на квартала „Овча Купел“?

ДБ защити кмета

Протестната нота на гражданите сега получава отговор само от членовете на екипа на кандидат-кмета на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев и от подкрепящата номинацията на ДБ “Екипът на София”. Екипът на Терзиев организира среща, за която гражданите ще получат официална покана.

Ивайло Мирчев от ДБ се е застъпил за кмета на "Овча купел", че той не е в състояние да спре презастрояването на квартала, което се извършва от Столична община. “Той не може да ги спре разрешителните, защото това е незаконно”, каза Мирчев, цитиран от "Биволъ".

Още: Кметът на "Овча купел" поиска Фандъкова да обясни защо е спряла дългоочакван ремонт

Според него, “ако има спорни разрешителни”, от партията щели да ги разгледат. Той покани гражданите на среща на 30 август.

Съпредседателят на “Демократична България” от квотата на “Зелено движение” Владислав Панев пък твърди, че гражданите е трябвало “да пратят каквото имат” по случая с районния кмет. “Много народ. Защо не издигнат алтернативен кандидат”, иронизира сигнала им Панев. Не е обсъждана опция за смяна на кандидата, каза той.

Кой е Стефанов?

Преди да бъде избран от “Да, България” за кандидат-кмет на район “Овча купел” през 2019 г., той вече е бил свързан със Столична община. Във визитката на Ангел Стефанов в партийния сайт на “Да, България” пише, че е работил като обществен посредник за общината. В страницата на района във Facebook се твърди, че е заемал тази длъжност между 2004 г. и 2014 г., когато кметовете са Стефан Софиянски, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (2005 – 2009) и Йорданка Фандъкова (2009 – 2023 г.).

В сайта на “Да, България” и в сайта на Нов български университет пише, че Стефанов по образование е “бакалавър” по специалност “Публична администрация” в УНСС, а след това – доктор по “Съвременни политически системи” и преподавател към катедра “Политология” в УНСС, както и към департамент “Администрация и управление” в НБУ.

Още: Георги Георгиев провери как върви реставрацията на банята в "Овча купел" (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София