Застрояването предизвика нова поредица протести в София (ВИДЕО)

1376
Застрояването предизвика нова поредица протести в София (ВИДЕО)
Снимка: Община Русе

На протест срещу стари нерешени проблеми излязоха през почивните дни жители на няколко квартала на София. Исканията им бяха по вече познати казуси - презастрояване, липса на детски градини, лоша инфраструктура, коментира в. "Сега"

Още в петък (22 февруари), при блокове 19-21 в "Младост" 1 имаше протест - срещу премахването на катерушка от полянката в междублоковото пространство. Тя бе отстранена по решение на временния кмет на района Румен Русев. Това е същото съоръжение, заради което тръгнаха протестите срещу предишната районна кметица Цвета Авджиева, довели до частични избори в края на 2016 година. Точно тогава на кметския стол в района седна Десислава Иванчева. Припомняме, че детската площадка е разположена в частен терен, отреден за застрояване. Още преди повече от две години собственикът се опита да започне строеж на общежитие в имота си, но след намесата на Бойко Борисов, който свали доверието си от тогавашната кметица и предизвика частични избори, около проекта спря да се шуми.

Два протеста заради застроявания на зелени площи в София

Два протеста заради застроявания на зелени площи в София ще бележат днешния 12-ти октомври. За пореден път жители на столичния квартал...

Към днешна дата съоръженията на детската площадка са премахнати с основанието, че са опасни. Така, действията на Румен Русев изведоха на протест живеещите в района, които отново настояват за възстановяване на площадката и на терена, като общински. По думите на общинския съветник Войслав Тодоров, липсва протокол за състоянието на съоръженията и по този начин "само се стъпва на някакъв сигнал". Недоволните в "Младост" бяха подкрепени и от жители на „Дружба” и „Дианабад”. Зелените площи в тези два квартала също са под постоянна заплаха от инвеститорски апетити, жалват се граждани.

На пореден протест излязоха и в "Манастирски ливади". Там родители на малки деца твърдят, че няма детски градини и липсват достатъчно яслени групи в квартала. В подкрепа на недоволството си те организираха петиция, в която са подписали вече над 300 граждани. Сред поставените в подписката въпроси са защо за миналата година на територията на „Манастирски ливади” е имало само 50 свободни места в детските ясли и защо за поредна година остават само обещанията, че ще се строят детски градини и ясли в квартала. Петицията ще бъде официално входирана при кмета на "Триадица" Николай Терзиев.

И "Люлин" се вдига на протест срещу застрояването на зелени площи

Лавината от протести срещу застрояването на зелените площи в столицата обхвана и най-големия район - "Люлин". В късния следобед вчера ж...

Жители на "Горубляне" за втора поредна неделя излязоха и демонстративно блокираха движението по „Цариградско шосе”. Техните искания са да си получат обезщетения за земи, включени в зелени зони в „Младост”. Хората от „Горубляне” настояват и за мораториум върху продажбата на държавна и общинска земя до приключването на обезщетяването и настояват новият парк „Изток” да се изгради само върху държавни и общински терени. Гражданите в тази част на София също изразиха недоволството си от липсата на достатъчно детски площадки, изградена канализация, тротоари, велоалеи и от зле организирания градски транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София