Заводът за отпадъци на София започва работа в средата на септември

3595
Заводът за отпадъци на София започва работа в средата на септември
Снимка: БГНЕС

От средата на септември заводът за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка „Садината” ще започне работа. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при провеждането на дни на отворените врати в компостиращите инсталации на площадката “Хан Богров”, предаде "Фокус".

Повече от 10 години столичани чакаха заводът да бъде построен. Проектът се реализира с над 84% финансиране от Европейския съюз. Той ще реши трайно проблема с отпадъците в София, заяви  Йорданка Фандъкова, цитиран от "Фокус".

Заводът за отпадъци в София е готов на 95%

Строителството на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци в "Садината" върви в срок. Това стана ясно след посещение...

Кметът на Столична община посочи, че от вторник първите количества битови отпадъци за тестовете са пристигнали в завода и ще продължат да пристигат до 7 септември. В началото на другата седмица и ще започнат 72-часовите проби, след което се очаква решението на приемателната комисия и започване на реалната работа на завода.

По думите на Фандъкова, работата върви по график, каквито са и изискванията на ЕС. "Над 84% е европейското финансиране. Общата стойност на целия проект е 345 млн. лв., като само стойността на завода за отпадъци е 213 млн. лв.“, припомни тя. "Най-големият ефект е, че с тази система се решава трайно проблемът с битовите отпадъци на големия град за десетилетия напред".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София