Драмата в Мелбърн няма край, Федерер се спаси в пет сета срещу Цонга

21531
Драмата в Мелбърн няма край, Федерер се спаси в пет сета срещу Цонга

След като по-рано тази сутрин поставената под номер три при жените и основен фаворит за титлата на Australian Open Серина Уилямс отпадна от турнира, преди минути номер две при мъжете Роджър Федерер трябваше да изтрада пет сета (7:6 (4), 4:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3) срещу французина Жо-Вилфред Цонга, но в крайна сметка успя и си осигури мач с Анди Мъри на полуфинал.


Извънземно шоу в Мелбърн - Джокович оцеля срещу Вавринка

В истинско шоу се превърна днешният мач от вечерна сесия при мъжете, като световният номер едно и номер едно в схемата на Australian Op...

Първият сет започна отлично за Федерер, който проби още в самото начало. Скоро обаче си пролича, че сервисът на Федерер няма нищо общо с познатото от предишните мачове в турнира ниво. Роджър беше нетипично нервен и вкарваше едва 44% от своето подаване, което доведе до връщане на пробива при 3:3 гейма. При 4:4 швейцарецът си осигури шанс за нов пробив, след като върна по магически начин смач на Цонга, но после направи грешка от недотам трудна позиция. Стигна се до тайбрек, който беше решен в полза на Федерер от един минипробив – още в първата точка, а след това всеки от сервиращите вземаше своето, като швейцарецът изпусна при 5:3 точки нарисувана възможност за втори минипробив, но това не се отрази в крайна сметка.

И точно когато трудно измъкнатият първи сет трябваше да даде предимство на Федерер, стана обратното. Цонга вдигна още повече нивото си на игра, вкарва редица първи сервиси и не даде шанс на швейцареца да играе, а в редките случаи, когато имаше разиграване, французинът имаше предимство от основна линия. Нещата в сета се решиха от пробив за 4:3, който дойде след две непредизвикани грешки на Федерер, а докрая на частта Цонга удържа без проблем сервиса си и спечели с 6:4, изравнявайки сетовете.

Третата част започна с пробив за Федерер за 2:0 гейма и аванс от 30:0 в неговия сервис гейм. И тогава швейцарецът показа, че има напрежение в играта му – отново непредизвикани грешки и връщане на пробива от нищото. При 2:1 гейма швейцарецът захапа Цонга в неговия сервис гейм и имаше шанс отново да възстанови предимството си от един пробив, но французинът изигра тотално хазартен втори удар от форхенд, който залепна за страничната линия без никакъв шанс за Федерер да направи нещо.

Федерер преподава сурови уроци на младото тенис поколение

Световният номер две Роджър Федерер се класира на четвъртфинал на Australian Open след като днес преодоля без особени проблеми с 3:0 се...

Разменените пробиви се оказаха единствени в сета и отново се стигна до тайбрек, макар при 5:5 гейма Федерер да трябваше да се спасява от 0:30. В дългия гейм на третия сет Федерер отново пръв направи минипробив, след като засече с удар в тялото налетелия на мрежата Цонга, но след това веднага допусна връщане на минипробива след евтина грешка от драйв воле. При 3:3 точки Федерер направи нов минипробив след скъсен ретур, който принуди Цонга да излезе на мрежата и минаващ удар. Цонга отново го върна след светкавичен ретур, но в следващата точка швейцарецът беше спасен от хоукай, който показа аут на сервиса на французина, последва втори сервис и Федерер влезе в разиграване и го завърши с бекхенд, а след това взе сета на свой сервис.

Четвъртият сет започна с разменени геймове и 0:40 аванс за Федерер в сервиса на Цонга. Последваха две разигравания, в които Федерер за малко пропусна да се възползва, а след това французинът намери сервиса си и успя да спаси общо четири точки за пробив. Веднага след това дойде ред на Федерер да спасява точки за пробив, от 15:40, но швейцарецът удържа.

Драмата дойде след шестия гейм – тогава Цонга проби, но веднага след това Федерер върна пробива, като в тези минути и двамата редуваха страхотни отигравания. Мощта на по-младия французин обаче си казваше думата и той успя отново да пробие, за 5:3 гейма, а след това да затвори сета с 6:3 след безмилостно сервиране.


Джокович стигна полуфинал, Ферер отстрани в страшна драма Алмагро

Световният номер едно Новак Джокович успя да се справи с физическото изтощение от мача срещу Станислас Вавринка в неделя (20 януари) и ...

Решителният пети сет започна равностойно, но Роджър Федерер показа защо толкова години властва в съвременния мъжки тенис - пробив за 3:1 гейма след хитри, единични удари и удар по самочувствието на Цонга, който изглеждаше доста по-свеж. Федерер поведе с 4:1 гейма и 15:40 в сервиса на Цонга, като швейцарецът влезе в разиграване, осигури си предимство и когато трябваше да завърши, за да поведе с 5:1 гейма, той пропусна драйв воле.

Стига се до 5:2 гейма за Федерер, когато дойдоха първите мачболи за швейцареца, но на сервис на Цонга. Французинът отрази общо четири мачбола, два от които поредни, като особено третият беше спасен невероятно - с плонж с воле след като Федерер стигна къса топка и върна много ловко по диагонала.

При 5:3 швейцарецът сервираше за мача, изостана с 15:30, но накрая пусна в действие най-силното си оръжие - сервиса и успя да спечели мача от пети опит след лесен смач на мрежата, като преди това му се наложи да играе и воле.

Победата на Федерер означава, че за пореден път при мъжете на турнир от Големия шлем няма изненада - първите четирима поставени ще играят на полуфиналите. Мачовете ще се играят утре (24 януари) и в петък (25 януари), като Федерер излиза срещу Анди Мъри в петък, а в другия полуфинал утре Новак Джокович играе с Давид Ферер.

Шок в Мелбърн - Серина Уилямс отпадна

Старостта и опитът в крайна сметка отстъпват пред младостта и бликащата енергия. В това се убеди и супер звездата на американския и све...

Автор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com