Хамилтън запази интригата

6918
Хамилтън запази интригата

Луис Хамилтън спечели лудото американско родео и остави войната за титлата отворена за последния старт в Бразилия

 

Хамилтън най-бърз в Малайзия

Преди неделното състезание за Гран При на Малайзия, Люис Хамилтън записа най-добро време на първата свободна тренировка. Пилотът на Ма...

Невероятни емоции предложи предпоследният старт от лудия сезон 2012. След финала му вероятно Алонсо и целия екип на Ferrari ще са най-доволни от триумфа на Хамилтън, който остави изхода от войната за титлата широко отворен. За една последна битка. След разочарованията в Сингапур и Абу Даби, в които състезания Хамилтън водеше, но два технически дефекта го лишиха от вероятни победи, сега техниката не подвeдe пилота и в предпоследния си старт за екипа на McLaren той донесе невероятна победа за себе си и отбора.

Абсолютно нищо преди старта в Остин, Тексас, не говореше, че ще станем свидетели на изхода от надпреварата. В трите свободни тренировки Себастиан Фетел буквално доминираше най-новото трасе в календара, записвайки най-добри (и то с много) времена в свободните тренировки. Квалификацията също бе спечелена от пилота на Red Bull, макар разликата с втория Хамилтън вече да бе сведена до минимум. Стартът от мръсната страна на пистата очаквано попречи на Луис, който бе изпреварен от третия на грида Уебър. Алонсо отново „цака“ още в първите метри след старта и от 7-а позиция скочи до четвъртото място. Три обиколки по-късно Луис Хамилтън изпревари Марк Уебър (който по-късно отпадна заради поредния проблем с алтернатора в 17-я тур) за второто място, и титаничната битка между Фетел и Хамилтън започна. Двамата се движиха в ракмите на 0,8-2,5 секунди близо 40 обиколки. В крайна сметка се случи неочакваното (предвид доминацията на Red Bull в тренировките) и по-доброто темпо на британеца му помогна да изпревари Фетел в 42-я тур. Междувременно Алонсо бе далеч назад, но в този случай Хамилтън бе неговият жокер.

След изпреварването ролите се размениха и Фетел бе този, който постави под сериозен натиск своя опонет от McLaren, но усилията му не дадоха резултат. В предпоследния тур Хамилтън записа най-бърза обиколка, а буквално с развяването на карирания флаг Фетел му отговори с най-бързия тур в надпреварата. С него разликата на финала мужду първите двама бе 0,6 секунди. Красноречив жест за представянето на Луис дойде именно от Фетел, който, пресичайки финала и минавайки покрай своя конкурент, се обърна настрани и му ракопляска.

Вероятно от бокса на Ferrari също са изпратили поздравителна телеграма до Луис и McLaren. Тази комбинация оставя шансовете на Алонсо за титлата още много големи. А войната ще завърши в Сао Паоло след седмица. Ако Фетел бе спечелил, разликата между него и Алонсо щеше да е 20 точки, но с победата на Луис тя е 13. Много и малко за днешната Ф1. Много за феновете на Алонсо, малко за тези на Фетел.

Ставали сме свидетили на какви ли не драми в Бразилия. Много късмет, непредвидени обстоятелства и дъжд могат да помогнат на Фернандо Алонсо да спечели титлата. Сега той изостава на 13 точки от Себастиан, но те не са непреодолими. Миналата година, точно в Бразилия, Ferrari сбърка стратегията на Алонсо, тръгвайки да „покрива“ Уебър, от което се възползва Фетел, който спечели победа с блясъка на втора световна титла. През 2008 г. бащата на Фелипе Маса празнуваше титлата на своя син в бокса, когато в последния завой Хамилтът изпревари Тимо Глок и ограби Фелипе и спечели своята първа световна титла.

Забраниха на пилотите от Формула 1 да псуват

Пилотите във Формула 1 получиха предупреждение от Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) да внимават какъв език използват и ...

Със сигурност от Скудерията ще трябва да се надяват наистина на голям късмет и непредвидени ситуации, тъй като представянето на тима в Остин не предвещава нищо добро за Бразилия. Макар и трети, Фернандо завърши на убийствените 39 секунди от победителя. Все пак обаче се качи за 12-и път на почетната стълбичка този сезон и доказа, че вероятно е най-завършеният пилот на стартовата решетка в момента.

Въпреки това от Скудерията за пореден път доказаха, че са склонни на всякакви ходове и жертване на втория си пилот (не че тази година той даде много поводи това да не се случва) в името на победата. Маса успя да се нареди пред Алонсо на стартовата решетка, което значеше, че испанецът трябваше да стартира от мръсната страна на пистата, от 8-а позицията. Решението на този казус дойде неочаквано. Ferrari обявиха, че са сменили скоростната кутия на болида на Фелипе, което го прати 5 места назад на стартовате решетка, а Алонсо едно напред, но от чистата страна на трасето. Впоследствие FIA пусна информация, че скоростната кутия не е била сменяна, а просто е била махната само една пломба от нея, което е нарушение на Точка 28.6 и автоматична – наказание.

В Бразилия Алонсо ще трябва да гони победата, пък каквото стане зад него – това. Естествено има вариант да завърши втори и трети, а Фетел да не е по-напред от 8-о и респективно 9-о място, за да триумфира. Германецът пък ще стане трикратен (и то пореден) световен шампион във всички случаи, ако е пред Алонсо.

Това са сметките най-накратко. Но от тях няма нужда, тъй като безброй надпревари тази година доказаха, че предварителните сметки не излизат на финала.

Завръщането в САЩ доказа, че Бърни Екълстоун е бил прав. Пистата в Остин предложи невероятни изживявания, и може би ще грабне приза за най-много изпреварвания в едно състезание. В един момент от напреварата буквално не се разбираше какво става в средата на колоната, тъй като един пилот печелеше по две позиции за два завоя, а в рамките на 2 обиколки Ромен Грожан успя да загуби шест места.

Хамилтън спечели Гран при на Съединените щати

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън от отбора на „Макларън” спечели старта за Голямата награда на Съединените ща...

За драмата допринесе и Pirelli, които подходиха крайно предпазливо за тези непознати условия, и пуснаха възможно най-твърдите си смеси за старта на „Пистата на Америките“. Драма за пилоти и тимове, драма и за нас пред екраните.

Този сезон ще се помни дълго. А стъртът на „Хосе Карлос Паче“ може да го направи класика сред толкова много незабравими години.

 

Автор: Пламен Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com