Стиска ли му на Жан Тод да раздаде правосъдие?

9355
Стиска ли му на Жан Тод да раздаде правосъдие?
В четвъртът ще се решава изходът от „гумигейт“ във Ф1. Ще бъде ли раздадено правосъдие? Или угрозата от напускането на Pirelli, че дори и на Mercedes, няма да опре Тод в стената?

В четвъртък керванът ще гледа към площад „Конкорд“ в Париж, където се помещава централата на ФИА. Там ще заседава комисията със страшно име – Трибунал, която ще разследва Mercedes-Benz AMG не за военни престъпления (макар във Ф1 те да са именно такива), а за незаконния тест с Pirelli след GP на Испания.

Най-логичният изход от разглеждането на случая е да бъде раздадено правосъдие. А правосъдието във Ф1 е само едно: глоба в размер от милиони евро. Това е нормалното, защото в противен случай се рискува бъдещо нарушаване на правилника без притеснения от последствия. Има установено нарушаване на правилника – трябва да има наказание. При това – под формата на пари.

Mercedes и Williams си стиснаха ръцете

На прага сме Ф1 да се върне отново в турбо ерата, но драстично по-различна от тази, която познавахме през 80-те години. Най-големите пр...

Обаче.

Обаче може да се стигне до друг изход. Наказание, но в по-мека форма: падане на глави, с което да се замаже ситуацията, но дали другите ще са доволни? Едва ли. И въпреки това. В момента най-голям кандидат за изкупителна жертва изглежда Рос Браун. Според в-к „Велт“ шефът на Mercedes F1 ще се изправи пред Трибунала без от лявата и дясната му страна да застанат другите двама големи в отбора – Тото Волф и Ники Лауда. А това би било ясен сигнал за бъдещето на британеца в отбора.

Браун обаче може да не е единственият, който да бъде посечен. Другият кандидат е от страна на ФИА и това е състезателният директор Чарли Уайтинг. Според „Гардиън“, Рос Браун разполага с имейл от Уайтинг, разрешаващ на Mercedes да проведе въпросния тест. Това също не е голямо доказателство, защото не е ясно дали той дава това разрешение, уведомен преди това, че то ще се проведе с тазгодишните болиди. Което именно е разковничето. Такъв тест може да се направи веднъж в годината, но с болид от преди две години. Ferrari също са направили такъв, но бяха освободени от отговорност, защото теста е бил с болида им от 2011-а.

Много е вероятно е Браун и Уайтинг да се окажат изкупителните жертви за направомерния тест. Защото другото логично решение – финансово наказания, може сериозно да застраши бъдещето на Mercedes-Benz във Ф1.

Мартин Уитмарш предвижда сериозна криза във Ф1

Формула 1 е в криза, която може да предизвика задаващата се сметка от около 2 млрд. долара, която по-малките отбори няма да могат да по...

Звучи много силно, но не по-малко силно звучат думите на Михаел Мудерс, мениджър Union Investment. От името на най-голямата група частни акционери в Mercedes-Benz, Мудерс заяви: „Mercedes-Benz трябва да излезе от Формула 1. Компанията изразходва стотици милиони, което не ни връща нищо в замяна. По наше мнение, нито един нов автомобил Mercedes не е продаден заради това, че компанията участва във Ф1.“

Подобен довод, изразен точно сега, е доста голяма заплаха за Бърни Екълстон и Макс Мозли, които доста ще се замислят дали да въздадат справедливост с пълната й сила.

Тук трябва да добавим името на Pirelli, което от началото на сезона търпи само критика. Тригодишният договор за доставка на гуми приключва, а италианците още нямат индикации за подновяването му. Те вече намекнаха, че няма да имат време да разработят гумите за следващия сезон, а от тази седмица отново се обект на сериозна критика. Тя е предизвикана от избора на компанията на гуми за следващите 3 старта. Алан Перман, инженер в Lotus, е силно критичен: „Не е обичайно за Унгария да вземеш същите гуми като във Великобритания и Бахрейн. Това няма никакъв смисъл – те са прекалено твърди за тази писта. Пол Хембри, шеф на Pirelli във Ф1 каза, „шефовете му „не са щастливи“ от случващото се. Нищо чудно да станат и „бесни“ от случилото се, а това би означавало, че буквално за седмица-две ще трябва да се намери нов доставчик на гуми.

Ще рискува ли Екълстоун евентуалното напускане на Mercedes и Pirelli? Не ми се вярва.

Автор: Пламен Георгиев

Hankook може да измести Pirelli от Ф1

Генералният промоутър на Формула 1 е започнал преговори с корейската Hankook за евентуалното влизане на производителя във Ф1. Според It...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com