15 години кризисен център „Самарянска къща“ в Стара Загора

5458
15 години кризисен център „Самарянска къща“ в Стара Загора
Снимка: iStock/Guliver

706 души са били настанени в кризисен център "Самарянска къща" в Стара Загора, който на 14 януари навършва 15 години. 411 от тях са деца - 382 заради домашно насилие, а 29 заради трафик. Приемната му помощ са потърсили 1397 души, в над 95 на сто от случаите търсещи подкрепа след преживяно домашно насилие. На консултативната телефонна линия (042/64 11 11) са получени почти 2300 обаждания.

Кризисният център на сдружение “Самаряни” е с капацитетът 15 души и до днес продължава да е най-функциониращ център в Южна България. Той предоставя денонощна закрила, подслон и професионална помощ на жертви на домашно насилие и трафик.

Стара Загора отбеляза 141 години от повторното си освобождение

Със заупокойна молитва община Стара Загора и Старозагорската митрополия ще отбележат 141-вата годишнина от повторното освобождение на г...

В първите шест години кризисният център се финансира от сдружение “Самаряни” чрез средства по проекти на чуждестранни организации, фондове в страната, посолства, общински бюджет, частни дарители и фирми. От 2010 г.  до момента услугата е делегирана от държавата дейност. С дейността му община Стара Загора е на една водещите места в страната по развитие на социални услуги. Специализираният екип на центъра работи не само по случаи от региона на Стара Загора, а и от цялата страна. Към кризисен център "Самарянска къща” функционират четири звена - “Кризисно настаняване”, „Приемна за подкрепа”, „Консултативна телефонна линия“ и „Терапевтични програми”.

От 2017 г. в рамките на дейността по Програма “Закрила и подкрепа на жертви на насилие” е разкрита нова социална услуга -  Консултативно-информационен център (КИЦ) “Самаряни”, който обединява няколко звена - “Психологическа подкрепа и социално консултиране”, “Юридическо консултиране и подкрепа”, “Семейно консултиране”, “Превенция на насилието”, “Терапевтични програми” и “Корекционни програми”. Заради все по-честите случаи на деца, които оказват или са жертва на тормоз от връстници, в КИЦ започна разработването и прилагането на цялостна Терапевтична програма за работа с деца за справяне с насилието.

Целта на едно от предизвикателствата, с които екипът на “Самаряни” се е заел, е набиране на финансов ресурс, който ще помогне в дългосрочен план да се осигурява и оказва необходимата навременна юридическа подкрепа на жени чрез дарителския финансов фонд “Защита на жени, пострадали от насилие”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора