(18+) Жестокост, насилие и умишлено отравяне на бездомни животни в Павел баня (СНИМКИ)

2516
(18+) Жестокост, насилие и умишлено отравяне на бездомни животни в Павел баня (СНИМКИ)
Снимка: iStock/Guliver

Случаи на умишлено отровени бездомни кучета и котки в курортния град Павел баня предизвика широко възмущение не само в цялата старозагорска област, но и в социалните мрежи.

От началото на 2022 година собственици на домашни любимци и природозащитници алармират за проява на жестокост към бездомни животни в курортния град, които биват тровени с подхвърлена храна, съдържаща фосфорни съединения.

Освен бездомните животни, домашните кучета и котки също намират тази храна, която е разпръсната по улиците в Павел баня и по-конкретно около част от големите петзвездни хотели. Местните подозират, че различни бизнесмени имат съучастие в престъпните прояви на жестокост, разказват павелбанци пред местните медии, цитирани от Actualno.com.

В последните дни потърпевши жители на Павел баня и представители на неправителствената организация "Animal Hope" разказаха за проявите на жестокост и за бездействието на институциите.

ОЩЕ: Престъпленията срещу животни у нас не намаляват

"Кучето ми намери парчета от този хляб и загина в голяма агония. Има подадени сигнали във всички възможни институции, но без резултат", споделя Димо Стефанов, собственик на домашни кучета, но и загрижен за популацията от бездомни животни.

Ивелина Недкова от "Animal Hope" също подава сигнали:

"От години в община Павел баня има огромен проблем със саморазправа с улични животни, постоянно идват сигнали за отровени и изхвърлени животни в централната част на града, дори и на площадки за деца", заяви тя.

Със сълзи на очи друга жителка на Павел баня разказа за това как кучето й е агонизирало пред очите й.

Animal Rescue: Мечо е бил връзван, удрян е тежко и имаше прорезни рани по цялото тяло

Светослав Петров от Animal Rescue разкрива, че Мечо се възстановява добре, на фона на това, което е преживял. "Той беше в много тежко с...

"Не спя от три дни и сърцето ми се къса от мъка. Кучето ми стана съдебно доказателство за извършено престъпление. Не мога да приема, че някой разхвърля смърт по улицата", разказа Галина Стефанова пред NOVA.

На този фон на 17 януари постъпват сигнали и за поредната проява на жестокост и насилие, този път обаче е имало стрелба по бездомно куче в града. От снимки, публикувани в социалните мрежи, се вижда как то е простреляно от ловна пушка със сачми.

От Община Павел баня изпратихо позиция до медиите, в която уточняват, че местната власт е силно загрижена за престъпните деяния и ще съдейства за откриване на извършителя.

Протест в защита на животните в София

Пореден протест срещу насилието над животни и в защита на кучето Мечо се провежда в редица градове на страната. Участниците настояват з...

"Води се досъдебно производство по случая, общината също полага усилия да открие виновниците. Кметът осъжда насилието над животните, но и призоваваме стопаните да са по-отговорни. Факт е, че в града има кучешки туризъм - пускат се периодично нови кучета", каза зам.-кмета Милена Кавръкова.

ОЩЕ: Разкриваемостта на престъпления срещу животни в България е изключително ниска

За 2022 година общината е кастрирала общо 110 кучета, а 10 от тях са били осиновени.

"24 години работя в общината и проблема с бездомните животни винаги е стоял на дневен ред. Не сме готови за приют за кучета. Обществото ни трябва да се промени, защото то е настроено отрицателно към бездомните кучета", допълни зам.-кмета Йордана Енева.

След репортажи в националните медии градоначалникът на курортния град Иса Бесоолу обяви и парична награда от 1000 лв. от заплатата си за залавяне на убийците на кучетата в града. Той и екипът му остро осъдиха действията на агресия и насилие срещу животни, било то домашни или бездомни, като скоро започва и кампания за доброволна кастрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора