Алпинисти ремонтират паметника на Бузлуджа (СНИМКИ)

7206
Алпинисти ремонтират паметника на Бузлуджа (СНИМКИ)
Снимка: Община Казанлък

Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа възложи областната администрация на Стара Загора. Поръчката бе стартирана от ексобластния управител проф. д-р Наско Василев и финализирана от настоящия служебен – Иван Чолаков. Единствен кандидат да я изпълни е дружество по Закона за задълженията и договорите между фирмите „Вертикал 90“ и „Реставрация и консервация“ ЕООД. Договорът с консорциума е на стойност 212 996 лева без ДДС.

От днес алпинистите са на обекта, който е със статут недвижимо културно наследство с категория „Национално значение“, вписан в регистъра през септември миналата година.   

Задача на консорциума е почистване и обезопасяване на покривната конструкция на обекта от социалистическото минало на България, основно почистване на подове, изграждане на временни посетителски пътеки, на временно защитно покритие над куполната мозаечна розета и др.

Областна администрация на Стара Загора спечели финансиране на стойност 388 хиляди лева по проект „Недвижимо културно наследство“ към Министерството на културата. Средствата са предназначени за извършване на необходимите дейности по отваряне на монумента Бузлуджа за посетители, съобщи през юни месец арх. Дора Иванова - председател на фондация „Проект Бузлуджа“.

Според нея парите би следвало да са достатъчни за обезопасяването на сградата и за осигуряване на възможност за посетителски достъп. Арх. Дора Иванова тогава заяви, че именно паметникът Бузлуджа е повод за създаването на работна група от над 30 организации и експерти от различни страни, която разглежда подхода към паметниците на дисонантното или противоречиво наследство. Тя обясни, че темата е изключително адекватна и интересна не само за България, но и за всички страни членки на Европейския съюз. Според нея темата генерално се пренебрегва, а тези паметници имат свойството да привличат интерес и имат огромен потенциал. 

Видно от документацията за поръчката в обекта има електричество, но няма достъп до течаща вода, охранява се от денонощно от полиция.

Паралелно с дейностите по обезопасяване, на терен ще се проведат и реставраторски дейности между 5-ти и 15-ти септември.  

Покривът на обекта е от метална конструкция и профилирана ламарина, стъклена вата, дъсчена обшивка, хидроизолация и медна ламарина. Поради организираното демонтиране или кражба на медната ламарина и хидроизолация през 90-те години, останалите покривни слоеве се оказват незащитени от атмосферните условия.

Община Казанлък затваря пътя към Бузлуджа в събота

За осигуряване на нормалното провеждане на състезанието по колоездене за Купа „Шипка“ на територията на община Казанлък на ...

Това води до постепенно прогниване на дъсчената обшивка, разпрашаване на стъклената вата и корозиране на профилираната ламарина.

Към момента при силен вятър от покрива падат дървени елементи и ламарини. Целта е отстраняването на тези опасности. Общата застроена площ на покривната повърхност е 2500 кв.м. На места покритието изцяло липсва, а в други зони е почти изцяло запазено. Работата ще се счита за изпълнена и ще се приеме след почистване и обезопасяване на цялата покривна повърхност.

Поради спецификата, височината и местоположението на обекта, дейностите по почистване и обезопасяване трябва да се извършат от работници, сертифицирани за височинна работа чрез въжен достъп, се сочи още в документацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов и по-свеж облик за четири квартала и два парка в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com