Близо 4000 участници събра тазгодишният събор "Богородична стъпка" (СНИМКИ)

1271
Близо 4000 участници събра тазгодишният събор "Богородична стъпка" (СНИМКИ)
Снимка: Община Стара Загора

С празничен водосвет по традиция започна тазгодишното издание на Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, който изпълва с български песни и танци сърцето на курортно селище Старозагорски бани, съобщиха от Община Стара Загора. През двата дни, на две сцени се надпяваха и надиграваха близо 4 000 изпълнители - индивидуални участници и ансамбли от цялата страна.

„Много важно е да пазим традициите, да ги развиваме и предаваме напред за поколенията, това е което остава след нас. Радвам се, че в очите на толкова много хора се виждат искри и желание да споделят емоцията от това събитие, да се изявят. За мен е чест да открия седемнадесетото издание на събора „Богородична стъпка“, каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той не пропусна да припомни и заслугите на инициаторите на родолюбивото събитие – д-р Евгений Желев – кмет на Стара Загора от 1999 до 2007 г., и дългогодишния председател на Тракийски дружество „Одринска епопея“ Петра Мечева. ОЩЕ: Благотворителен пазар в подкрепа на украинците бе открит в Стара Загора

Председателят на Тракийските дружества в България – Красимир Премянов също се обърна към гостите и участниците в двудневното тържество на българския дух и фолклор.

Сред официалните гости на събитието бяха още зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, кметският наместник на курортното селище Станчо Станчев, общински съветници, общественият посредник на Стара Загора Иванка Сотирова, Цанко Атанасов – председател на ТД „Одринска епопея“, представители на различни организации, подпомагали събора в годините като „Зонта клуб“ и участниците в VII издание на Международния арт пленер „Безгранично изкуство“ и други. ОЩЕ: Старозагорският клуб по народни танци "Тракийци" завоюва престижна награда

През двата фестивални дни участниците бяха оценявани от жури, което отличи най-добрите състави и индивидуални изпълнители. На първа сцена председател е доц. д-р Валентина Райчева от Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, а членове акад. Крум Георгиев – член на Международната академия по традиционно изкуство, Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

На втора сцена председател е гл. ас. д-р Петър Кръстев от Институт по етнология по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и членове акад. Кирил Тодоров – композитор и художествен ръководител на Ансамбъл за народни и песни танци „Зорница“ Стара Загора, Дарина Славова – солист на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ Пловдив и преподавател в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Богата и изпъстрена с дух и традиции беше съпъстващата програма на „Богородична стъпка“. Гостите можеха да посетят Детски творчески работилници под мотото „Съхранено с любов – сътворено с талант“, Занаятчийска чаршия с десетки майстори на сувенири, битови изделия, красиви бижута и вкусни храни. Съборът приканваше и на раздумка с билков чай и ръжено кафе, а песни се пееха и хора се играеха на селския сбор, където не се кани. Точно до селския двор бяха разположени и кътовете, разкриващи „Живата традиция от махалата - Добра среща“, показващи занаяти от миналото и вкусни гозби.

Участници в събора бяха още Туристически информационен център и Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ с информационен щанд и атрактивно пускане на свобода на излекувани при тях керкенези, демонстрации са подготвили и Юношески туристически клуб към ТД „Сърнена гора“. Логото на фестивала беше запечатано на специално мозаечно пано.  

Кулминацията на съботния ден беше празничният концерт на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – с участието на хор, солисти и оркестър, които представиха магията на фолклора. Нестинарска демонстрация сложи края на фестивалната вечер.

Неделният ден започна с разнообразна програма на 1-ва и 2-ра сцена, а след обяд бяха обявени отличените участници в събора.

НТФФ „Богородична стъпка“ се организира от Община Стара Загора, Съюз на тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Общество за фолклор, Кметство Старозагорски бани и НЧ „Христо Ботев - 1952“ Старозагорски бани, с подкрепата на ОФА „Загоре“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com