X
 
 

Грипните ваксини за хората над 65 години вече са налични 

626 1
Грипните ваксини за хората над 65 години вече са налични 
Снимка: iStock/Guliver
Безплатните ваксини срещу грип за хората над 65-годишна възраст вече са налични, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора. На 10 януари тази година с решение на Министерски съвет се прие  национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, 2019 - 2022 г., чрез прилагане на безплатни ваксини срещу сезонен грип на лица над 65 години.

Желаещите да се имунизират безплатно срещу грип, които са навършили 65 години и са здравноосигурени, трябва да потърсят личния си лекар, който ще направи заявка за ваксината и ще извърши имунизацията.

Месеците октомври и ноември са най-подходящите за поставяне на противогрипна ваксина, защото заболеваемостта от остри респираторни заболявания все още е ниска. Срокът за имунизация е до края на декември 2019 г. 

Имунизацията е препоръчителна, но се извършва по желание на лицето, и е една от основните мерки за предпазване от грип. Грипната инфекция засяга всички възрастови групи, състоянието на заболелите може да е по-леко, по-тежко, но може да доведе до смърт. Смъртността е най-висока при хората над 65-годишна възраст, особено ако грипът е придружен с други заболявания. При здрави хора противогрипните ваксини могат да предотвратят от 70% до 90% от заболяванията от инфекцията, а при хората в напреднала възраст те намаляват риска от тежкото протичане и усложненията с до 60%, а смъртните случаи - с 80 на сто.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...