Живко Тодоров ще работи за благото на Стара Загора (СНИМКИ) 

2908
Живко Тодоров ще работи за благото на Стара Загора (СНИМКИ) 
Снимка: Aктуално

„Благодаря на всички граждани, които ни подкрепиха. Нека заедно да направим така, че Стара Загора да стане едно по-добро място за живеене, в което всички да се чувстват добре“. 

Това каза кметът на община Стара Загора Живко Тодоров днес, след като се закле заедно с новоизбраните общински съветници и кметове на кметства. Той получи и символите на кметската власт от областния управител Гергана Микова. 

Празничен водосвет отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и свещеници. „Днес всички Вие полагате клетва да работите за благото на хората. Всеки трябва да извърви своя кръстоносен и духовен път, за да бъде истински строител на обичния ни град", каза владиката и подари на Тодоров, който започва трети мандат в кметското кресло, икона на Исус Христос.

Удостоверенията за избор на кмета на общината, кметовете на кметства и общинските съветници бяха връчени от председателят на Общинската избирателна комисия Теодора Крумова

По традиция първото заседание на новия общински съвет беше открито от доайена сред избраните - Иванка Михайлова. „Нека изпълняваме задълженията си с разум, със сърце и уважение към нашия град“, пожела тя на колегите си. 

Първото заседание на съветниците имаше три точки. По първата беше избрана 7-членна комисия за извършване на избора. Николай Диков от ГЕРБ заяви, че за тях „новият Общински съвет ще бъде съвет на надграждането, на здравия разум и на консенсуса в името на Стара Загора“, затова са решили да не издигат кандидатура за председателското място. Единственото направено предложение беше на Методи Пенчев от местна коалиция „Земеделски народен съюз“ за Мария Динева от същата коалиция. След тайното гласуване, в което участваха 49 от 51 съветници, тя беше избрана за председател с 43 гласа „за“ и 6 „против“. „Благодаря за доверието, приемам го с отговорност. Подкрепата, която получих, означава за мен, че този Общински съвет ще бъде различен, че ще работим изцяло в интерес на гражданите на Стара Загора. Аз се заклевам, че ще бъде така“, обеща Мария Динева.

По трета точка от дневния ред съветниците избраха и заместник-председатели на новосформирания местен парламент. Бяха издигнати две кандидатури - от ГЕРБ и от БСП за България. След гласуване за заместник-председатели бяха избрани Таньо Брайков от ГЕРБ и проф. Иван Върляков от БСП за България.

Пред журналисти председателят на общинския съвет за мандат 2019-2023 година Мария Динева изрази надежда, че с новоизбраните общински съветници ще вървят напред, без конфронтации, за да реализират онова, което обещаха през изминалия месец. "Въпреки разнородния състав на местния парламент смятам, че ще бъда негов обединител", каза още тя и заяви, че трябва да има промяна в работата на общинските съветници. Затова се ангажира да възстанови дейността на Председателския съвет, който през последните две години не е свикване. Динева смята, че Правилникът за работата на общинския съвет е добър и не се нуждае от промяна. Според нея през изтеклия мандат проблем е бил начинът, по който се прилага. "Ще направя всичко, което е необходимо, за да може местния парламент да работи ефективно", допълни още тя. 

Следващата сесия беше насрочена за 14 ноември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Община Стара Загора организира среща със студенти от Софийски университет

Старозагорската библиотека "Захарий Княжески" отбеляза своите 70 години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора