Над хиляда домакинства в Стара Загора ще получат екологични уреди за отопление

2079
Над хиляда домакинства в Стара Загора ще получат екологични уреди за отопление
Снимка: Община Стара Загора

Над хиляда домакинства в Стара Загора, които ще се поберат по определени критерии, ще получат екологични уреди за отопление от община Стара Загора в изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“. Целта е за 6-годишен период да се намалят емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) от битовото отопление.

Споразумението за безвъзмездна финансова помощ по програма LIFE 2014-2020 на Европейския съюз на обща стойност 32,6 милиона лева беше подписано през ноември миналата година. Столична община е координиращ бенефициент, а Стара Загора заедно с Бургас, Русе, Монтана и Велико Търново са асоциирани. Предвидените за Стара Загора разходи са в размер на 2,9 милиона, а общината ще съфинансира дейностите по проекта с почти 1 милион и 200 хиляди лева.

Мая Манолова се среща със старозагорски жалбоподатели

Граждани, които са подали жалби, с които сезират националния омбудсман за  неправомерни клаузи по кредити, частни съдебни изпълнит...

За 2017 и 2018 година Стара Загора има добри резултати за намаляването на ФПЧ, но за запазването и поддържането на нивата общината е подготвила проект насочен към намаляване на емисиите от битово отопление. Процесът е продължителен и изисква усилия не само от администрацията, а и от гражданите, които освен потърпевши от незадоволителното качество на въздуха са и фактор за наднормените емисии с действията или бездействията си.

Три фази на изпълнение има 6-годишния период на проекта. В първите 18 месеца с две нови стационарни измервателни станции, които ще се разположат в най-проблемните райони по отношение на битовото отопление, ще се проучат и измерят съдържанието на фини прахови частици и метеорологичните параметри, а устройствата ще продължат измерванията и след края му. Данните от станциите ще се използват за мониторинг на въздействието на проекта, за оценка на резултатите от него и за разработване на система за ранно предупреждение за очаквано замърсяване. На базата на математическо моделиране в рамките на 2 - 3 дни тя ще предупреждава за очаквани превишения на дневните пределни стойности на ФПЧ.

Във втората 18-месечна фаза ще се разработи и тества схема за преход към алтернативни форми на отопление на 80 домакинства от Стара Загора - замърсяващо към чисто гориво или технология. Възможните варианти включват оборудване с универсални технически параметри (котли, печки и др.) и специфични решения за конкретни квартали - използване на съществуващи системи за газоснабдяване и др.

В последната 3-годишна фаза на проекта реално ще се приложат алтернативните начини за отопление в над хиляда старозагорски домакинства. Предимство в подмяната на горивни отоплителни уреди с алтернативни ще имат домакинствата от кварталите, където намаляването на замърсяването е реалистично и хората имат желание да сменят отоплителните си уреди. В първите 5 години уредите ще се предоставят за ползване от община Стара Загора, а след това ще се прехвърлят на домакинствата. За да се гарантира извеждането от употреба на старите печки, те ще се предават за скрап. Критериите за подбор на домакинствата, които ще могат да сменят отоплителните си уреди по проекта, ще бъдат подложени на обществено обсъждане, а изискванията към кандидатите ще бъдат екологични и социални. По проекта няма да се финансира изграждане на връзки към газовите и централните отоплителни мрежи и друга инфраструктура и оборудване, собственост на фирмите, предоставящи услугата и свързаните с тях такси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com