X
 
 

Няколко случая на вирусен хепатит са регистирани в Старозагорско 

1268 0
Няколко случая на вирусен хепатит са регистирани в Старозагорско 
Снимка: Актуално
Пет са регистрираните случаи от групата на вирусните хепатити в Старозагорска област, съобщават от РЗИ. Те са от Стара Загора, с. Оризово, с. Горно Чрковище и с. Тулово в седмицата между 6 и 12 януари. Класифицирани са като вероятни, а отклонение в сравнение с предходната са с един повече седмица.

През втората седмица на 2020 година са регистрирани общо 110 случая на остри респираторни заболявания (ОРЗ), през предходната седмица са били 49. Заболеваемостта за изтеклата седмица е 78,51 на 10 000. 

38 са регистрираните случаи на заразни заболявания. От капковите инфекции 30 са случаите на варицела, 1 на скарлатина и 2 на туберкулоза. За първите две заболявания случаите по категория са класифицирани като вероятни, а за туберкулозата като потвърдени. През изминалата седмица няма регистрирани епидемични взривове.

250-300 на 10 000 са стойностите за епидемия, съобщи пред Радио Стара Загора д-р Светла  Петрова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в инспекцията. Според нея заболяемостта в областта и нормално, дори по-малка от обичайната за сезона. Няма изолиран грипен щам, което означава, че грипната вълна вече закъснява и се очаква да е през февруари.

За предпазване от остри вирусни инфекции (ОНИ) д-р Петкова препоръчва добра лична хигиена и хигиена на помещенията. Да се избягва контакт с хора със симптоми, които е добре да си остават вкъщи, са други превантивни мерки. Тя уточни, че е добре да се избягват места, където се събират много хора и препоръчва носене на маски които да се сменят на 2 часа, за да са ефективни. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари
Седмичен хороскоп за 20 - 26 януари

Овен Това ще е седмица, в която събитията ще са решаващи за вашето професионално развитие. От значение ще е вашата реакция на случващото се и степента,...