Община Казанлък подпомогна фондация "Чудомир" за едноименния празник

2094
Община Казанлък подпомогна фондация "Чудомир" за едноименния празник
Снимка: Община Казанлък

На редовна сесия на Общински съвет – Казанлък в края на месец февруари 2022 г. общинските съветници гласуваха Годишния финансов отчет на Фондация „Чудомир“, отчет за дейността на фондацията и проект за бюджет за 2022 г. От представените доклади от председателя на Управителния съвет на фондацията Борис Кърчев става ясно, че последните две години са били трудни за дейността им заради пандемията.  

„През 2021г., поради продължаващата пандемия и невъзможността Чудомирови празници 2020 да бъдат реализирани, фондация „Чудомир“ изключително пестеливо е планирала разходите по организацията и провеждането на празниците!“, разказва Борис Кърчев. Въпреки това, поради необходимото технологично време, всички плакати и рекламни материали за планираните събития по предстоящите празници 2021 са били поръчани и отпечатани. За огромно съжаление на всички, за втора поредна година празниците бяха отменени!  

Чудомировите празници в Казанлък ще са пъстрота от културни инициативи

“Тазгодишните празници, посветени на големия български хуморист Димитър Чорбаджийски, се очертава да бъдат пъстра картина от култ...

Подготвени за подобно стечение на обстоятелствата, Фондация "Чудомир" и Литературно-художествен музей "Чудомир" реализираха няколко от най-важните събития в интерактивна среда. Проведена беше ежегодната научна конференция "Нашенци - век по-късно, все така живи!", по случай 131 години от рождението на Димитър Чорбаджийски и 126 години от рождението на Мара Чорбаджийска, след нея организаторите финансират издаването на сборника с научните публикации от конференцията. Отличен беше и 52-рия носител на наградата за КЪС ХУМОРИСТИЧЕН РАЗКАЗ, организиран съвместно с вестник "Стършел". 

Отново през изминалата 2021г. Фондация „Чудомир” реализира първи съвместен проект с Общински театър „Любомир Кабакчиев”. Финансово подкрепен, като разходи за хонорари, за постановъчен екип, на сто процента от Сесията за Социално ангажирани изкуства на Национален Фонд „Култура 2020“ към Министерство на културата, в размер на 20000 лева. Ново начало в творческата работа на Театъра бележи и привличането на деца от малцинствата на ромската общност, които участват наравно с професионалните актьори в постановката. „Процес, който ще се развива и обогатява.“, коментира председателят на Управителният съвет. „Благодарение на Община Казанлък и от собствени приходи от продажба на книги успяхме да покрием разходите на Фондацията за 2021г.“, обобщи той.  

„В сегашния проект за бюджет сме включили всички традиционни мероприятия от програмата на празниците, като се надяваме те да се проведат в спокойна и творческа обстановка, и отново да зарадваме жителите на Казанлък с любимите им събития.“, допълва Борис Кърчев. „Въпреки, че тази година сме планирали бюджет почти наполовина от предишни, когато не е имало ограничения, всички събития отново са включени в календара на празниците.“, съобщи председателят на Управителния съвет на фондацията. Предвидени са разходи за театрални постановки, концерти, матинета, творчески работилници, детски конкурси, изложби и представяне на книги, финансиране издаване на книги, както и разходи за дейността на фондацията.  

Борис Кърчев от Фондация „Чудомир“ изрази надежда, че всички граждани и гости на община Казанлък ще намерят своите събития в календара и програмата на "Чудомирови празници 2022".

Казанлък се готви за Чудомировите празници

27-ите Чудомирови празници в Казанлък тази година са посветени на 130-годишнината от рождението на уникалния творец Димитър Чорбаджийск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

След пушене на вейп: Непълнолетен е приет в болница

За втора поредна година старозагорци се включиха в инициативата "Заедно за една по-чиста Стара Загора"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора