Община Стара Загора почете героите си отпреди 145 г.

973
Община Стара Загора почете героите си отпреди 145 г.
Снимка: Община Стара Загора

С тържествено общоградско честване Стара Загора отбеляза 145-тата годишнина от боевете за защита на града. Пред Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“ се състоя тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя, с участието на Военен духов оркестър и почетен караул от Втора тунджанска механизирана бригада. Водещ на събитието бе актьорът Ивелин Керанов. Отбелязването на паметната дата започна със Заупокойна молитва.

„…За тези, които имаха България за най-свидното в живота си“, думи на признателност произнесе зам.-кметът на община Стара Загора Милена Желева.

Стара Загора ще покаже изложба "Преоткрий доброто тук"

Специална изложба под надслов „(Пре)открий Доброто тук“ показва моменти от историята на Стара Загора в снимки. Галерията на...

„Тъжен е този ден за Стара Загора и за Майка България. Точно преди 145 години, на това място и в околностите, се водят едни от най-лютите и най-жестоките боеве за свободата на нашия прекрасен град, за свободата на нашата родина. Следват дни, изпълнени с насилие. Три дни и нощи Стара Загора гори. И днес, ние се събираме тук, за да отдадем заслужена почит пред загиналите. Да се поклоним пред всички онези, които са оставили своите кости в полетата под нас. Пред тези, които с Опълчението, ген. Гурко и ген. Столетов поемат по пътя към Шипка и защитават нашата България. Тук сме днес, за да не забравяме, за да помним! И ако имаме грях – и политиците след Освобождението, и ние днес, то той е, че нищо от това, което се е случило тук – не е в учебниците по история. Нашата мисия е да напомняме, да предаваме напред. И когато погледнем от Мемориалния комплекс „Бранителните на Стара Загора“ към нашия град, към младите му хора, които изпълват детските градини и училищата и след това създават свои семейства тук – да им напомним, да се знае и слави миналото. Вечен мир и поклон пред героизма!“, каза ресорният зам.-кмет Милена Желева в словото си.

Цветя и почит пред героите, защитавали свобода, род и родина, отдадоха още общински съветници, бригаден генерал Станимир Христов, зам. областният управител Любомир Желев, представители на политически и обществени организации, граждани.

Август под липите в Стара Загора - арт, кулинария, музика и танци

Културният афиш на Община Стара Загора за август е наситен с изложби, музика и градски турове. Месецът започва с живописна Юбилейна изл...

По повод годишнината, едновременно тази сутрин, бяха поднесени венци пред „Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин“, „Паметник на защитниците на Стара Загора 19 юли 1877 г.“, „Паметник на загиналите във войните старозагорци“, „Мавзолей – костница 19 юлий 1877 г.“, „Паметник на загиналите българи и руси в Старозагорския и Джуранлийския бой 19/31 юли 1877 г.“.

Безплатният градски тур, организиран от Туристическия информационен център и Община СтараЗагора, също бе тематичен - „Памет за Освобождението “.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Летен лагер в местността "Каваци" осигурява община Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора