Общинският пазар в Стара Загора ще носи името на Васил Шаханов

3300
Общинският пазар в Стара Загора ще носи името на Васил Шаханов
Снимка: Община Казанлък

На днешното си редовно заседание за месец юли, Общинският съвет на Стара Загора разгледа и подкрепи с 34 гласа именуването на изцяло обновения покрит пазар в града. Новата придобивка ще носи името Васил Шаханов – старозагорец, дарител, търговец, визионер за времето си.

„През годините хората разговорно са наричали мястото „руски пазар“, но то никога не е имало име официално. Имаме история, която трябва да бъде уважавана и предавана напред. Обърнахме се към специалистите от Регионалния исторически музей да ни дадат данни за именити търговци, които са останали с добро име в историята ни. Единодушното пределожение за име на новоизградения пазар бе Васил Шаханов“, каза по време на дебатите кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Община Казанлък закупи мултифункционален камион на "Чистота"

Община Казанлък закупи мултифункционален камион ФОРД 1833 със самосвална уредба за нуждите на Общинското предприятие „Комунални д...

Васил Шаханов е един от крупните дарители и благодетели на Стара Загора в края на XIX и началото на ХХ век. Щедър и човеколюбив - след всеки гроздобер оставял на Алана няколко кораба с грозде и шара за населението. В навечерието на Коледно-Новогодишните празници и Великден разпореждал да се поставят тайно пред вратите на най-бедните семейства чувалче брашно, захар и бутилка шарлан. Ежегодни са били големите му дарения за дружество „Добрий самарянин” и „Театър”, на които е член. Името му е вписано в Паметната книга на дарителите на Археологическо дружество „Августа Траяна”. Той неизменно присъства в списъците на дарителите, публикувани в ежегодните отчети на благотворителните дружества. Издържа талантливи, но бедни деца от града, за да получат те образование в Русия. За търговската, предприемаческата и благотворителната си дейност получава заслужено признание –два пъти е награждаван с орден „За граждански заслуги” и е сред най-почитаните членове на Пловдивската търговско-индустриална камара. Общински съветник в Стара Загора от 1894 до 1896 г. Умира по време на семейно пътуване в Европа в началото на 20-те год. на ХХ век.

В края на месеца приключиха строителните дейности по проект „Нова визия и благоустрояване на територията на „Руски пазар“. Общата стойност на проекта е над 7 млн. лева, от които 6 млн. лв. се предоставят от „Фонд за устойчиви градове“. Обновеният покрит пазар е с разгъната застроена площ от близо 2400 кв. м с 115 щанда. Официалното откриване на обекта ще бъде на 2 август, от 10.30 часа. На събитието ще присъстват и родственици на Васил Шаханов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com