Общинският съвет в Стара Загора реши "Бедечка" да е парк

1087
Общинският съвет в Стара Загора реши "Бедечка" да е парк
Снимка: бгнес

След близо два часа дебати общинските съветници в Стара Загора одобриха на редовното си заседание внесеното от кмета Живко Тодоров предложение за изменение на действащия Общ устройствен план на града в частта му за парк "Бедечка".

Така на територията на парка ще се запазят максимално зелените площи, но не и в южната му част, съобщава БНТ.

С държавни земи в регулация ще бъдат обезщетени собствениците на имоти в „Бедечка“

С помощта на държавата Община Стара Загора ще предложи имоти за овъзмездяване на собствениците с терени, някои от които на Министерство...

По време на дискусиите бяха обсъдени още два варианта за бъдещето на "Бедечка". Те бяха от общински съветници от ГЕРБ и БСП, но не получиха нужното одобрение.

С днешното си решение общинските съветници позволиха да падне забраната за строителство за собственици на имоти в този район на "Бедечка". Изграждането на жилищни сгради там започна преди няколко месеца, но беше спряно, докато течеше спорът по казуса. Бяха определени и три зони за строителство - за озеленяване, общо делово обслужване и жилищно строителство.

Тодоров обясни, че собствениците на парцели в северната част на парка ще бъдат обезщетени с равностойни терени от военния фонд, които държавата ще предостави на общината. Тези, които не искат друг имот, ще получат пари, уточни кметът.

Решението на общинския съвет обаче ще бъде оспорено в съда. Това обявиха част от собствениците на имоти, които са засегнати от забраната за строителство в северната част. Те имат седем дни, за да обжалват решението, а ако няма възражения, то влиза в сила веднага след този период.

Първан Симеонов: Няма значение активността, а резултатите за референдума за Бедечка

Какъвто е резултата това гледаме, не гледаме активността. Това заяви пред bTV Първан Симеонов, политолог и представител на инициативата...

Природозащитниците от "Да запазим "Бедечка" също не останаха доволни. Те припомниха, че има още много други малки собственици на земи в парка и по този начин те остават ощетени. Според тях "Бедечка" трябва да е изцяло зелена зона, за да не може никой да предявява претенции за земите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора