Одобриха финансирането но проекта за зоопарка в Стара Загора

3805
Одобриха финансирането но проекта за зоопарка в Стара Загора
Снимка: Община Стара Загора

Проектът „Реконструкция на Зоопарк Стара Загора“ получи одобрението на „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ), в ролята му на „Фонд за градско развитие за регион Юг“, съобщават от пресцентъра на община Стара Загора. Подписаният договор е в размер на 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Конче на Пржевалски се роди в зоопарка в Добрич

Конче от защитената порода Пржевалски е най-младият обитател на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, съобщават от общин...

Предстои да се сключи договор с фирмата, спечелила обществената поръчка, а през септември ще бъде направена символичната първа копка на цялостното обновяване на зоопарка. Докато текат ремонтните дейности зоологическата градина няма да работи. Част от обитателите й ще бъдат преместени, като се обсъждат варианти къде да е временния им подслон. Срокът за изпълнението на проекта по обновяването е 18 месеца, но „при хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано“, смята кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Според него най-важно е гостите и животните да се чувстват много по-добре след ремонта. 

Реконструкцията на зоопарка ще превърне обекта в още по-атрактивна зона за обществен отдих, както и за познавателни и образователни дейности. Предвижда се в него да бъде изграден учебен център с експозиционна част. Главната цел е да се подобри цялостното състояние на зоопарка в съответствие със световните стандарти за отглеждане на животни. 

Бял вълк се роди в зоопарка във Варна (СНИМКИ)

На 3 май в зоопарка във Варна сивите вълци Амарок (4г) и Чикита (7г) станаха горди родители на пет вълчета – три женски и две мъж...

Проектът включва и подновяване на външната му ограда, рехабилитация на съществуващите алеи и изграждане на нови, изграждане на нови санитарни възли. Защитните огради около клетките на животните ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Зоопаркът в най-големия парк в Стара Загора - „Митрополит Методий Кусев“, е създаден през 1957 и е вторият в страната. Началото му е поставено година по-рано с улавянето на вероятно избягал елен лопатар от гориста местност „Орманя”. Животното е уловена от войници от трудовото поделение в града, което го подарява на тогавашното предприятие „Градини и паркове”, а Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещия зоопарк. Първоначално зоокътът се е намирал на мястото на сегашната площадка за бадминтон. Днес той има площ от 70 дка и в него има над 400 животни от 80 вида от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има и статут на спасителен център по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Малко повече от месец остава до фестивала "Цветовете на джаза" в Стара Загора

Кметът на Стара Загора: Отпускането на 1 млрд. лв. за ТЕЦ-овете е голяма победа

С пълно мнозинство се прие създаването на общинско предприятие "Арт сцена-Стара Загора"

Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“ за първи път в Стара Загора (ПРОГРАМА)

Слаба родителска подкрепа спъва дуалното обучение у нас

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com